Bănci și Asigurări

Cine este Cristian Constantinescu, omul care a construit cu banii lui Tiriac cea mai mare firma de asigurari

Plecarea patriarhului: Cristian Constantinescu, omul care a construit cu banii lui Tiriac cea mai mare firma de asigurari, se retrage

Autor: Angela Placinta, Sorin Pâslaru

29.04.2010, 23:12 2458

Ne aflam la etajul cinci al unei cladiri de birouri dinapropierea Pietei Romana. Cristian Constantinescu (60 de ani) isiaprinde o tigara, asezat intr-un fotoliu din biroul sau cat unapartament cu doua camere. Sunt ultimele zile pe care le petreceaici, de la 1 mai compania pe care a creat-o de la zero,Allianz-Tiriac, cea mai mare firma de asigurari, urmand sa aiba unnou CEO. Trage din tigara si isi incepe povestea: cum s-a intalnitcu Tiriac, de ce nu si-a facut propria companie si cum a reusit saconstruiasca de la zero un gigant a carui valoare va trece de 1mld. euro in cativa ani.

Constantinescu poate fi considerat un "patriarh" alasigurarilor, pentru ca a format o scoala, a dezvoltat piataasigurarilor si multi manageri care acum conduc alte companii.Principala lui abilitate sunt cunostintele tehnice despreasigurari, de multi ani el ocupa pozitia de presedinte al UNSAR(Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare).Este unul dintre putinele exemple de manageri care au construitbusinessuri solide bazandu-se pe cunostinte tehnice despre oanumita industrie. Constantinescu ilustreaza perfect zicala cafirmele ajung sa semene cu indivizii care le creeaza, deoarecebusinessul lui nu are in spate doar marketing, ci tehnicisolide.

De unde a inceput totul

In1994, la doar cinci ani dupa Revolutie, nimeni nu isi imagina ca unmanager format in perioada comunista ar putea crea cel mai tarebusiness din asigurari. Si totusi asa a fost: intamplarea a facutca know-how-ul lui Cristian Constantinescu sa se intalneasca cumilioanele si viziunea fostului tenismen Ion Tiriac. Asa a aparutAsigurari Ion Tiriac, initial o firma cu doar patru angajati siafaceri de cateva milioane de lei, care dupa 16 ani a ajuns la2.000 de angajati si afaceri de peste 300 mil. euro.

"Tiriac a fost patronul perfect, cu care am avut o intelegerefoarte clara de la bun inceput ca nu va avea legatura cuactivitatea noastra. Nu a intervenit niciodata si nici nu ne-aajutat, desi ar fi putut sa ne ajute cu contactele lui de business.Nu si-a trimis niciodata prietenii sa isi faca asigurare la noi",isi aminteste Constantinescu despre inceputuri.

De altfel, fostul tenismen a avut atat de multa incredere inConstantinescu si echipa lui, incat a participat doar la primasedinta a Consiliului de Administratie al firmei de asigurari sinici la aceasta nu a stat prea mult.

"Tiriac s-a dat afara din CA chiar de la prima sedinta. A stat ojumatate de ora si a zis: «Dati-ma afara, ca nu inteleg nimic dince spuneti»", povesteste directorul Allianz-Tiriac.

Constantinescu nu a pornit insa singur in acest drum. Alaturii-au fost Ileana Cucos si Gavril Muresan, fosti directori in cadrulAstra, la fel ca actualul director al Allianz-Tiriac. Muresan s-aretras in urma cu aproape trei ani, insa Ileana Cucos este incontinuare director executiv in cadrul companiei.

"In niciun caz Tiriac nu a mers la «blind» cu mine. Si-a luatinformatii de la oameni din afara, ceea ce a fost o sansa pentrumine, deoarece, lucrand in reasigurari la ADAS, ma cunosteau maimulti oameni din Londra si Germania decat din Romania."

Investitia initiala in companie a fost de 3 milioane de dolari,la care s-a mai adaugat un milion dupa primul an de activitate,printr-o majorare de capital.

Au urmat sase ani in care compania a crescut constant, mairepede decat concurentii, si a devenit profitabila intr-un timpfoarte scurt.

"A fost o situatie super favorabila: o lunga perioada de timp incare societatea a crescut sensibil peste piata si a produs profitpeste media pietei. Daca esti in aceasta situatie, esti maicredibil, iar actionarii evita sa-ti dea indicatii pretioase."

Pana la tranzactia cu Allianz, tenismenul si-a recuperatinvestitia

In 2000, fostul tenismen se hotaraste sa vanda jumatate dincompanie catre nemtii de la Allianz, unul dintre cei mai mariasiguratori din lume. A avut intalniri cu ei chiar si inainte deinfiintare, dar managementul companiei a decis ca, pentru inceput,dezvoltarea va fi mai rapida fara un gigant in actionariat.

"Cand am inceput cu ASIT in 1994, Tiriac avusese deja contactecu Allianz, se intalnise cu Klaus Junker (seful diviziei AllianzNew Europe - n.r.) in '93. A vrut ca Allianz sa fie actionar de lainceput, dar ne-am opus categoric: nu am nicio problema cu grupul,dar nu era momentul potrivit. Cu o organizatie-mamut, procesul deacceptare a unei decizii era prea lung si nu aveam nevoie de astaatunci", isi aminteste Constantinescu, adaugand ca fostul tenismensi-a recuperat investitia din dividende pana la tranzactia cugrupul german.

Isi mai aprinde o tigara, lucru pe care il va mai face de vreozece ori pe parcursul interviului de doua ore si jumatate, sicontinua povestirea.

"Initial, compania trebuia sa faca asigurari numai pentruclienti corporate, fara retail. Decizia de a trece si pe retail afost luata intr-o singura noapte, ceea ce ar fi fost imposibil dacaAllianz era actionar."

Allianz a platit 12 mil. dolari pentru jumatate din companie,care valoreaza acum 700 mil. euro, potrivit ultimelor evaluari.

"Ne-am dezvoltat numai prin crestere organica, fara achizitii.Cred ca in urmatorii ani valoarea companiei va ajunge la un miliardde euro si chiar mai mult." Care este secretul succesului?Constantinescu spune ca, in structurarea companiei, s-a bazat pe"feeling" o lunga perioada, iar mai tarziu l-au ajutat modelele dingrupul Allianz. Si s-a tinut de cuvant atunci cand a facutpromisiuni, adauga el.

"Am avut sansa sa fiu credibil fata de colaboratori. Salariiledin companie au fost o perioada sensibil sub media pietei, inclusivla nivel de management, intre 1996 si 2004. Tot atunci, insa,fluctuatia de personal a fost cea mai mica. S-a intamplat asapentru ca ceea ce le-am promis oamenilor, in general, s-aintamplat." In scurt timp, compania a devenit liderul pieteiasigurarilor. Din trei milioane de dolari, Constantinescu a creat700 de milioane de euro. Putini manageri reusesc sa faca acestlucru cu o cladire si o echipa formata din cativa oameni. In timp,seful Allianz-Tiriac si-a construit o imagine de tehnician, fiindconsiderat cel mai puternic si respectat manager din asigurari.

Cel mai mare regret: "Am fost preasentimental"

Uitandu-se inapoi la cei aproape 20 de ani petrecuti laconducerea Allianz-Tiriac, Constantinescu are un mare regret. "Amfost prea sentimental. N-am fost in stare in viata mea sa dau afaraoameni, ceea ce este o mare greseala pentru un manager. Acest lucrumi-a creat suficient de multe probleme." Pentru cei care pleaca debunavoie din companie, managerul Allianz-Tiriac are o politicafoarte clara: nu mai exista drum de intoarcere.

Isi mai reproseaza ceva: "Imi asum o mare bila neagra pentru canu am reusit sa dezvolt unul-doi oameni care sa ma poata inlocui".De luni, noul CEO al Allianz-Tiriac va fi Rangam Bir, de origineindiana, in prezent regional chief business officer la Allianz NewEurope. Constantinescu va mai ramane timp de un an membru in CA(nominalizat de grupul Allianz) si consilier al noului CEO.

"Orice expat are nevoie de minimum un an pana sa ajunga sainteleaga compania si piata in care aceasta functioneaza. Suntdiferente enorme, dar cea mai importanta este mentalitatea. Poatefi un fiasco total daca nu intelege mentalitatea de aici simodalitatile de vanzare a produselor care se practica aici. Darsunt si avantaje atunci cand vine cineva din afara, ii este multmai usor sa sesizeze ce nu este in regula in companie."

"Sunt ferm convins ca este nevoie de oschimbare"

Cu o umbra de parere de rau in voce, Constantinescu admite caera deja nevoie de o schimbare la Allianz-Tiriac. "Sunt fermconvins ca este nevoie de o schimbare. Nu e normal ca atunci candspui «Allianz-Tiriac» sa intelegi «Constantinescu». Stiti vorbaaceea, cimitirul este plin de oameni de neinlocuit."

Este momentul ca Allianz-Tiriac sa treaca la un manager formatdupa modelul din Vest. "Este total diferit managerul din Vest fatade cel din Romania. In Vest, managerul nu trebuie sa stie indetalii clauzele contractului de asigurare si nici sa stieasigurari la nivel tehnic, ci trebuie sa ia decizii. Dar principalaconditie este sa ai cel putin doua niveluri de tehnicieni.Managerul trebuie sa fie in pozitia in care sa i se prezinte unraport, doua-trei optiuni cu argumente pro si contra, iar el sadecida daca merge pe optiunea unu, doi sau trei." La noi acestlucru nu este inca posibil, pentru ca in piata asigurarilorspecialistii puternici sunt inca greu de gasit, spuneConstantinescu.

Dar economia cum ar putea ajunge la nivelul celoroccidentale?

"Doar daca importam 20 de milioane de nemti", spune el, mai ingluma, mai in serios. "Altfel, nu se schimba nimic. Te uiti latinerii politicieni, care ar trebui sa vina cu un suflu nou. Caresuflu nou? Sunt al dracu' de pesimist. Nu vad crestere economicaanul acesta, FMI e super optimist cu prognoza de 0,8%. Nu e bine savinzi chiar si ce ai sub pamant. Ca s-au vandut, asta e, dar de ces-au vandut, aici e un mare semn de intrebare."

Ce sfat i-ar da unui tanar: sa plece din Romania sausa incerce sa se dezvolte aici?

"Am avut multe sanse in viata, cu oferte tentante de a ramaneafara. N-am ramas pentru ca sunt mai greu adaptabil. Daca maintreaba un pusti ce sa faca, m-as abtine sa ii raspund. Cred caaici mi-am valorificat sansele mult mai bine decat as fi facut-ooriunde, intr-o piata dezvoltata. Dar trenul acesta s-a dus, copiiisi nepotii mei nu il vor mai prinde."

Este bine ca o persoana sa schimbe angajatorul lafiecare 5-6 ani?

"Depinde foarte mult de varsta. Eu am avut intotdeauna oproblema cu mutatul de colo-colo."

Printre regretele sefului Allianz-Tiriac nu se numara si faptulca nu si-a facut propria firma de asigurari si ca acum pleaca,lasandu-le actionarilor un asigurator cu afaceri de peste 300 mil.euro si profit in fiecare an.

"Nu as fi avut de unde sa iau finantare ca sa imi fac companiamea. Cine imi dadea mie in '94 trei milioane de dolari? Inconditiile in care am fost platit corect, am o parte din actiuni,consider ca a fost un deal corect. Orice actionar plateste unmanager ca sa-si faca treaba, iar el isi risca banii."

S-a dezvoltat in Romania o clasa puternica deintreprinzatori in ultimii 20 de ani?

"Fara discutie. Sunt multi care se uita in top 300 (al celor maibogati romani - n.r.) si ii doare burta de ras. Sunt multi oamenibogati si multi dintre ei sunt miliardari in euro, nu doar cativa.Cei de la locul 100 incolo s-ar simti rusinati daca ar sti catimiliardari sunt in realitate. Singura sansa a Romaniei estedezvoltarea spiritului antreprenorial."

Piata asigurarilor nu va mai vedea cresteri de20-30%

Seful Allianz-Tiriac se declara pesimist in ceea ce privesteevolutia pietei asigurarilor, spunand ca nu vom mai vedea cresteride 20-30%, ca in anii buni, si ca pierderile vor continua.

"Sunt pesimist, cred ca vom mai avea pierderi in piataasigurarilor inca doi ani. Suntem singura piata din celeex-socialiste care pierde constant. Nu mai are nimeni in regiune orata combinata (indicator in asigurari care arata raportul dintredespagubiri platite si incasari din politele vandute - n.r.) depeste 100%. Noi avem si o ducem intr-o veselie. Este greu de spusdaca piata asiguarilor are vreo sansa sa revina la cresterile de20-30% pe an. E aceeasi poveste ca aceea cu asigurarea animalelorla ADAS: a crescut cu 100% de la un an la altul pentru ca nu maiavea doar o vaca asigurata, ci doua. Aceasta este povesteaindustriei de asigurari din Romania."

Actionarii asiguratorilor au acceptat pana acum aceste pierderi,deoarece s-au luptat pentru cote de piata, pentru a-si vindecompaniile la preturi mai mari.

"Este pe minus fata de anul trecut, merge prost piata. Vor maitrece sase luni spre un an pana vom putea spune ca a trecut criza.In asigurari generale cred ca vom avea anul acesta o scadere de 5%in euro, in cel mai fericit caz, si de 10% in cel mai prost caz. Inasigurari de viata ar putea sa fie chiar mai rau decat atat",adauga Constantinescu.

De ce pleaca din companie?

"Am doua motive, strict personale. In primul rand, uzura a fostfoarte mare. Ma asteptam sa fie nasol doar in primii 4-5 ani, dupacare lucrurile sa se aseze. Estimarea mea a fost total eronata: cucat trece timpul, cu atat problemele se amplifica. In al doilearand, daca nu iau hotararea asta, nu o sa mai am viata personala.Tocmai am aflat ca copiii mei au inceput sa faca pariuri referitorla programul meu de dupa 1 mai."

Constantinescu detine un pachet de aproape 3% din actiunileAllianz-Tiriac, fiind unul dintre cei mai bogati actionari persoanefizice din asigurari. Actiunile sale valoreaza acum peste 20 mil.euro.

"Nu fac nimic cu ele, le las mostenire nepotilor. Baniipersonali ii tin intr-un depozit, nu am timp sa ma joc pe Bursa.Sigur ca m-au abordat bancherii de private banking, dar deocamdatastau linistit", povesteste el.

Este deja seara, sapte si jumatate. Constantinescu isi stingetigara cu numarul zece si ne conduce spre iesire. De luni in acestbirou se muta Rangam Bir.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO