Bănci și Asigurări

​Cine este Omer Tetik, bancherul turc adus de Ciorcilă să conducă a treia bancă din România, cu active de 30 de miliarde de lei

​Cine este Omer Tetik, bancherul turc adus de Ciorcilă...

Autor: Andrei Chirileasa

14.05.2013, 11:58 15885

Omer Tetik, fostul preşedinte al Credit Europe Bank, va fi CEO-ul Băncii Transilvania până la finalul lui decembrie 2016.

El a fost numit după mai mult de un an de căutări în care consiliul de administraţie al Băncii Transilvania, condus de Horia Ciorcilă, a încercat să găsească un CEO compatibil cu viziunea băncii.

Banca Transilvania este a treia bancă de pe piaţa locală, cu active de 30,18 mld. lei (6,9 mld. euro) la finalul lunii martie, iar pentru următorii ani îşi propune să continue creşterea.

"Îi spunem bun venit lui Omer Tetik în echipa noastră, o persoană compatibilă cu viziunea băncii. Experienţa profesională şi calităţile personale sunt cartea sa de vizită pentru o asemenea poziţie în cadrul Băncii Transilvania. Omer Tetik are întreg suportul meu şi al Consiliului de Administraţie pentru a pune în aplicare strategia BT", a declarat Horia Ciorcilă, fondatorul şi preşedintele consiliului de administraţie al Băncii Transilvania. Ciorcilă este şi unul dintre principalii acţionari, deţinând în jur de 5% din acţiunile băncii.

Noul CEO îi va raporta direct lui Ciorcilă.

Omer Tetik are 40 de ani, este cetăţean român, de origine turcă şi este născut în Germania. El are o experienţă de peste 17 ani în sectorul bancar. Este absolvent al Faculty of Economics - Middle East Technical University, din Ankara şi vorbeşte fluent 4 limbi străine, inclusiv româna.

Tetik face parte din conducerea executivă a Credit Europe Bank din 2000, unde a debutat ca şef al Diviziei Trezorerie şi Instituţii Financiare, iar mai apoi a coordonat mai multe departamente inclusiv cele de retail banking, reţea şi carduri. În 2010 a fost numit preşedinte şi director general al băncii.

Credit Europe Bank este una dintre băncile de talie medie de pe piaţă, iar la finalul anului trecut ocupa locul 15, cu active de 5,1 mld. lei.

La Banca Transilvania, Tetik va administra active de şase ori mai mari.

"Sunt foarte onorat să fac parte, de acum înainte, din top managementul Băncii Transilvania, cu atât mai mult cu cât oportunitatea a venit din partea uneia dintre cele mai mari bănci din România. Dintotdeauna am admirat povestea de succes a acestei bănci, spiritul său antreprenorial şi abordarea inovativă. Îmi asum cu entuziasm şi responsabilitate noua provocare, pentru a contribui la creşterea şi consolidarea băncii". afirmă Omer Tetik.

Tetik, care trăieşte de 13 ani în România, se va muta din Bucureşti la Cluj-Napoca, unde este sediul central al Băncii Transilvania.

El este al doilea CEO străin care merge la Cluj, după olandezul Robert Rekkers, care a condus Banca Transilvania din 2002 până la începutul luni 2012, în perioada de boom, dar şi în anii grei de criză. La începutul anului trecut, relaţia dintre Rekkers şi Ciorcilă s-a rupt iremediabil, însă niciunul nu a dorit până acum să comenteze pe această temă.

Banca Transilvania a trecut la finalul anului trecut în categoria băncilor cu capital majoritar străin, după ce acţionarii străini au ajuns să deţină 50,6% din acţiuni. Cei mai mari acţionari sunt BERD, cu 14,6%, Bank of Cyprus, cu aproape 10%, SIF Moldova, cu 5%, şi IFC, divizia de investiţii a Băncii Mondiale.

Banca Transilvania are o capitalizare de 577 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO