Bănci și Asigurări

Cine pe cine preia în cea mai importantă tranzacţie bancară a începutului de 2016. Carpatica va absorbi Patria Bank în urma fuziunii şi va rămâne listată la bursă

Cine pe cine preia în cea mai importantă tranzacţie...

Autor: Liviu Popescu

28.03.2016, 00:04 4028

Banca Comercială Carpatica (BCC) va fi instituţia de credit absorbantă în fuziunea dintre Patria Bank (fosta Nextebank) şi banca de la Sibiu şi astfel va rămâne listată pe bursă. Patria Bank a devenit recent acţionarul majoritar al BCC, cu o deţinere de 64%.

Adunarea Generală a Acţionarilor se va întâlni pe 2 aprilie pentru a supune aprobării fuziunea dintre cele două bănci.

„Intenţia Patria Bank este ca Banca Comercială Carpatica să fie societate absorbantă, iar Patria Bank-societate absorbită, entitatea absorbantă urmând să rămână listată pe piaţa reglementată, aspecte ce urmează a fi confirmate în cadrul procesului de evaluare pe care cele două instituţii îl vor realiza în vederea întocmirii proiectului de fuziune“, potrivit unui document publicat pe site-ul Bursei de Valori.

Patria Bank a ajuns la o participaţie de 64% din capitalul Băncii Carpatica, după ce a mai cumpărat 9,4% din acţiuni în cadrul ofertei publice de cumpărare iniţiată la începutul acestei lunii. Patria Bank a plătit 22 milioane de lei pentru cele 206 milioane de ti­tluri ale Carpatica achiziţionate de la acţionarii minoritari în cadrul ofertei publice de cumpărare derulată în perioada 2-23 martie a acestui an şi intermediată de Intercapital Invest.

Preţul oferit de Patria Bank a fost de 0,105 lei pe acţiune, adică acelaşi nivel oferit în prima etapă de cumpărare derulată la finalul lunii ianuarie în care Patria Bank a achiziţionat o cincime din acţiunile băncii din Sibiu. Pe lângă achiziţia de acţiuni, Patria Bank a contribuit şi la majoarea de capital, suma totală cheltuită în etapa iniţială a tranzacţiei fiind de 122 milioane de lei.

Nextebank a fost obligată prin lege să facă o ofertă publică de preluare pentru acţiunile rămase la minoritari, întrucât legislaţia de capital prevede ca un acţionar care a dobândit mai mult de 33% din drepturile de vot ale unei societăţi să lanseze o ofertă de cumpărare a acţiunilor pe care nu le deţine.

Fuziunea nu se va încheia mai devreme de finalul anului.

Patria Bank (fosta Nextebank) nu exclude posibilitatea achiziţionării altor pachete de acţiuni ale Băncii Carpatica (simbol bursier BCC), însă acest lucru s-a putea întâmpla abia după finalizarea fuziunii, adică nu mai devreme de finalul acestui an, după cum a declarat Horia Manda, managing director al Axxess Capital, companie care administrează fondul Emerging Europe Accession care deţine Patria Bank.

Ionuţ Pătrăhău, membru în Consiliul de Adminsitraţie al Băncii Carpatica, a spus recent că achiziţia Băncii Carpatica de către Patria Bank, fostă Nextebank, a fost cea mai bună soluţie pentru banca din Sibiu. El a arătat că nu se discută dacă va fi vândută banca (rezultată în urma preluării Carpatica de către Nextebank), ci s-ar putea să existe interes pentru alte achiziţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO