Bănci și Asigurări

Cine sunt cei nouă care trebuie să decidă majorarea rezervei de aur. Cinci voturi sunt necesare pentru a decide soarta a 100 de tone de aur

Cine sunt cei nouă care trebuie să decidă majorarea rezervei de aur

Autor: Cristian Hostiuc

23.08.2011, 19:53 3228

Majorarea rezervei de aur a BNR, opţiune exprimată luni seară de preşedintele Traian Băsescu în susţinerea controversatului proiect Roşia Montana, stă în mâna celor nouă membri ai Consiliului de Administraţie a Băncii Naţionale.

Cei nouă membri au fost numiţi în octombrie 2009 de Parlament pentru un mandat de 5 ani. Conducerea executivă este asigurată de Mugur Isărescu, guvernator al BNR din 1990, Florin Georgescu, prim viceguvernator, la al doilea mandat, Bogdan Olteanu, viceguvernator la primul mandat şi Cristian Popa, viceguvernator la al treilea mandat.

Ceilalţi cinci membri ai Consiliului de Administraţie sunt : prof. Universitar la ASE Marin Dinu, prof. univ.Nicolae Dănilă, fost preşedinte al celei mai mari bănci din România- BCR-, prof. univ. Virgiliu Stoenescu, conferenţiar universitar Agnes Nagy şi Napoleon Pop.

Pentru a lua, conform lui Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, o decizie de a se mări rezerva de aur, trebuie să întrunească minim cinci voturi.

În acest moment, rezerva valutară a BNR este de 103 tone de aur cu o valoare de piaţă de 3,8 mld. euro. Jumătate din rezervă se află depozitată în subsolul sediului central al Băncii Naţionale, iar cealaltă jumătate se află depozitată la bănci centrale din Europa, în special la Banca Angliei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO