Bănci și Asigurări

Cine vine la ZF Bankers ‘15 şi care sunt temele de discuţie

Cine vine la ZF Bankers ‘15 şi care sunt temele de...

Autor: Ciprian Botea

04.06.2015, 00:07 376

Radu Gheţea, preşedintele CEC Bank şi fostul pre­şedinte al ARB, şi Sergiu Oprescu, preşe­dintele Alpha Bank şi actualul preşedinte al ARB, vor fi primii speakeri de la ediţia de anul acesta a ZF Bankers Summit, unde vor dezbate situaţia actuală a sistemului bancar şi perspectivele pe care le are această piaţă după ce a fost curăţată masiv de credite neperformante şi se pregăteşte să reia creditarea.

Principalele teme dezbătute anul acesta la ZF Bankers Summit sunt: urmează o perioadă de creştere a credi­tării după amplul proces de curăţare a bilanţurilor? Mai este spaţiu pentru reducerea dobânzilor? Va continua consolidarea sistemului bancar prin fuziuni şi achiziţii? Este nevoie de o schimbare a modelului de business? Cum ar putea fi acoperită zona rurală, ignorată până acum, cu servicii financiare?

Din partea Băncii Naţionale va participa la discuţiile de la ZF Bankers viceguvernatorul Bogdan Olteanu. Dintre şefii de bănci de top zece vor mai analiza situaţia sistemului bancar Răsvan Radu, CEO al UniCredit Ţiriac, şi Omer Tetik, directorul general al Băncii Transilvania. Mircea Ursache, vicepreşedinte al ASF, va discuta despre alternativa finanţării companiilor prin intermediul bursei.

Ufuk Tandogan, şeful Garanti Bank, va vorbi despre relaţia bancă-client, un subiect de actualitate în contextul relaţiilor tensionate dintre cele două părţi din perioada de criză.

Mihai Ionescu, şeful reprezentanţei locale a Deutsche Bank, va vorbi despre strategia băncii germane pe segmentul achiziţiei de credite neperformante. Deut­sche Bank a fost prezentă anul trecut, în calitate de cumpărător, în trei dintre cele mai mari tranzacţii cu portofolii de neperformante. Situaţia vânzărilor de credite neperformante va fi discutată şi într-un panel separat cu reprezentanţi ai firmelor de recuperare de creanţe.

A doua zi a conferinţei va fi deschisă cu o perspectivă din exterior a sistemului bancar, în cadrul unei discuţii cu Andrei Caramitru, senior partner în cadrul firmei de consultanţă în management McKinsey. Vor urma trei paneluri care vor avea ca teme de discuţie creditarea de retail, creditarea corporate şi administrarea resurselor umane. Discuţiile vor fi purtate de reprezentanţi din top managementul BCR, BRD, ING, UniCredit, Citi. Invitat la panelul de HR este şi directorul de resurse umane din BNR, Mugur Tolici.

Temele de discuţie abordate la ZF Bankers ’15:

♦ Când vor ajunge vânzările de credite în lei să acopere scăderea soldului de credite în valută şi când vor reuşi băncile să-şi echilibreze portofoliile?

♦ Unde este concentrată cererea de credite în acest moment? Prind clienţii curaj să ia credite pentru investiţii?

♦ Va creşte apetitul de risc al bancherilor odată ce vor scăpa de presiunea creditelor neperformante?

♦ Cum pot bancherii să recâştige încredea clienţilor după relaţiile tensionate din ultimii ani?

♦ Mai este spaţiu pentru scăderea dobânzilor la lei?

♦ Din ce resurse vor susţine băncile o eventuală revenire mai accentuată a cererii de credite?

♦ Va continua procesul de consolidare a sistemului bancar prin fuziuni şi achiziţii? Ce investitori ar mai fi interesaţi de achiziţia unei bănci?

♦ Este nevoie de o schimbare a modelului de business, prin concentrarea mai mult pe servicii tranzacţionale decât pe creditare?

♦ Bancherii s-au concentrat prea mult pe clienţii din zona urbană şi au ignorat zona rurală. Cine ar putea acoperi zona rurală?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO