Bănci și Asigurări

Cinteză, BNR: Băncile ar putea pierde 600 mil. euro din aplicarea Ordonanţei 50, unele vor cere despăgubiri statului

Cinteză, BNR: Băncile ar putea pierde 600 mil. euro din aplicarea Ordonanţei 50, unele vor cere despăgubiri statului

Autor: Liviu Chiru

20.09.2010, 23:51 97

Mai multe bănci se pregătesc să ceară în instanţă despăgubiridin partea statului pentru pierderile provocate de aplicareaOrdonanţei 50 (care stabileşte noi reglementări pentru creditele deretail), inclusiv în cazul contractelor aflate în derulare, spuneNicolae Cinteză, şeful Supravegherii din BNR. Avocaţii sunt însărezervaţi faţă de şansele de izbândă ale unui asemeneademers.
Banca Naţională a finalizat un studiu de impact din care a rezultatcă băncile vor contabiliza pierderi de circa 600 de milioane deeuro în cazul în care ordonanţa se va aplica aşa cum cer clienţii,respectiv băncile vor fi nevoite să renunţe la unele comisioane şisă reducă dobânzile. Un studiu similar derulat de Asociaţia Românăa Băncilor a relevat pierderi între 300 şi 900 de milioane de euro,în funcţie de anumite scenarii luate în considerare.

Totuşi pierderile estimate nu sunt comparabile cu profiturile depeste 2 miliarde de euro acumulate de bănci în ultimii cinci ani,perioadă în care au putut să dirijeze costurile creditelor dupăbunul plac.
"Nu va fi doar una, ci mai multe bănci vor acţiona statul înjudecată. Nu le scade solva­bili­tatea atât de mult (încât să aibănevoie de injecţii de capital - n. red.), dar simplul fapt că li seaduc prejudicii printr-o reglementare care excede cadrul europeaneste incriminat", a spus Nicolae Cinteză. El a arătat că unelebănci de talie mare vor fi lovite puternic, însă nu vor existacazuri în care solvabilitatea să coboare sub nivelul minim de10%.

În formularea actuală, textul ordonanţei este interpretat declienţi în sensul că băncile trebuie să renunţe la acele comisioanecare nu sunt stipulate în lege şi să treacă, în cazul creditelor cudobândă variabilă, de la un indicator intern netransparent la unindicator transparent şi cu păstrarea marjei din contract, careconduce la o scădere considerabilă a costului total. De parteacealaltă, băncile şi inclusiv BNR consideră că aplicarea ordonanţeinu ar trebui să conducă la modificarea costului creditului. "De cesă plătească clienţii mai puţin peste noapte fiindcă a ieşit olege? O lege nu tre­buie să intervină administrativ în costulcreditului", spune Cinteză. Directorul BNR spune că în formaactuală ordonanţa este neclară, iar asta "a creat confuzie în totsistemul bancar", întrucât este natural ca fiecare client săîncerce să îşi micşoreze rata lunară.
"ANPC a dat băncilor în scris o variantă care ar clarifica problema(prin care acceptă menţinerea costului total al creditului lanivelul actual - n. red.), dar nu vrea să o preia în textulordonanţei. Împinge clienţii la tribunal, asta e culmea", spuneCinteză. În continuare, bancherii preferă să păstreze discreţia înprivinţa demersurilor derulate pentru modificarea ordonanţei, lanivel de declaraţii publice doar BNR exprimând o poziţie clară.

Şanse slabe într-un proces împotrivastatului
Băncile au şanse slabe de a obţine câştig de cauză dacă vor mergeîmpotriva statului în instanţă pentru a cere despăgubiri în contulpierderilor aduse de Ordonanţa 50, spune Sorin David, partener lacasa de avocatură D&B David şi Baiaş.
"Nu văd mari şanse de succes, pentru că directiva europeană (care astat la baza Ordonanţei 50 - n.red.) lasă o anumită libertate demanevră, mai ales pe partea de aplicare pe contractele vechi.Statul este suveran, are dreptul să reglementeze cum doreşte, maiales într-un domeniu precum pro­tecţia consumatorului", a explicatDavid. Bancherii ar putea să aibă câştig de cauză doar dacă arputea să demonstreze că măsura luată de stat esteneconstituţională, iar aplicarea ei le aduce prejudiciicuantificabile. O asemenea cale de atac are însă slabe şanse desucces.
Grupurile constituite pe internet de clienţii nemulţumiţi aibăncilor au ajuns să cumuleze peste 12.000 de membri, la numaicâteva luni de la apari­ţia acestui tip de iniţiative. Cu toateacestea, numă­rul membrilor este foarte mic raportat la totalul de4,3 milioane de persoane care au în derulare credite. Mii declienţi s-au hotărât deja să dea în judecată băncile, considerândcă acestea încalcă prevederile Ordonanţei 50, dar şi unelereglementări mai vechi, şi solicită de exemplu rambursareacomisionului de risc perceput pe perioada desfăşu­rării creditului,a banilor primiţi de bancă în urma modificării abuzive a dobânzilorsau ca urmare a calculării în mod greşit a dobânzii.
Avocatul Gheorghe Piperea a semnat deja con­tracte de asistenţăjuridică cu 500 de clienţi ai Volks­bank şi 530 ai BCR. "În cazulcelor două bănci există intenţia de a declanşa procese, în care săîi reprezint eu sau alte case de avocatură, manifestată din parteaa 3.700 de clienţi ai Volksbank şi 1.000 de clienţi ai BCR. Înplus, există circa 200 de clienţi ai Raiffeisen care sunt pepunctul de a semna contracte cu mine", a spus Piperea, citat deMediafax.
Sorin David spune că mulţi avocaţi sunt acum interesaţi săreprezinte clienţi în justiţie, oferindu-le varianta unor costurizero la început, cu condiţia de a împărţi eventualele câştiguri."Pentru bănci nu este ieftin să meargă în aceste procese. Dacădevine o situaţie scăpată de sub control, cu zeci de mii de clienţicare merg în instanţă, va fi dificil".

Clienţii nemulţumiţi au protestat în faţa BCRVaslui

Zeci de gardieni de la Penitenciarul Vaslui au protestat, lunidupă-amiază, timp de oră, în faţa sediului BCR din municipiulVaslui, nemulţumiţi de comisioanele şi dobânzile practicate debancă, pe care aceştia le consideră prea mari sau ilegale. Aceastaeste prima dată când clienţii nemulţumiţi de nivelul costurilor lacredite protestează în stradă, marcând astfel o nouă etapă înescaladarea conflictului pe care îl au cu bancherii. După ce aupichetat Prefectura Vaslui, alături de mai mulţi colegi din cadrulconfederaţiei sindicale "Cartel Alfa", aproximativ 30 de angajaţiai Penitenciarului Vaslui şi-au mutat protestele în faţa sediuluiBCR, unde au strigat "Hoţii" şi au afişat mai multe pancarte cutrimitere directă la activitatea băncii: "BCR-cămătari (i)legali","Când respectaţi OUG 50/2010?", "BCR-campioană la dobânzi mari" şi"Nu ne jupuiţi de vii". Reprezentatnţii BCR au replicat că banca nua modificat dobânzile şi comisioanele acceptate de clienţi încontracte şi că a respecta Ordonanţa 50 în acţiunea de aliniere acontractelor. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO