Bănci și Asigurări

Cinteza, BNR: Pierderea de 4,3 mld. lei a sistemului bancar nu este batuta in cuie. Ar putea creste dupa auditarea rezultatelor

Cinteza, BNR: Pierderea de 4,3 mld. lei a sistemului...

Autor: Ciprian Botea

28.02.2015, 10:38 897

Pierderea record de 4,3 miliarde de lei (circa un miliard de euro) raportata la nivel agregat de sistemul bancar anul trecut ar putea creste dupa auditarea rezultatelor, pe fondul aparitiei unor provizioane suplimentare, a declarat Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere din BNR.

„Din discutiile purtate cu auditorii in luna februarie apar provizioane masive, suplimentare fata de cele facute anul trecut din motive prudentiale”, a spus Cinteza, la un eveniment organizat de Finmedia.

Situatia este similara cu cea din 2013, cand initial a fost raportat un profit agregat la nivelul sistemului bancar de o jumatate de miliard de lei pentru ca dupa auditarea rezultatelor profitul sa se reduca la numai 49 milioane de lei.

Seful supravegherii din BNR a precizat ca exista chiar posibilitatea scaderii solvabilitatii unei banci sub nivelul de 10% (solicitat de BNR), dar peste minimul legal de 8%.

Gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante este de 70% la nivelul sistemului bancar. „Avem din plin colaterale, doar ca piata nu prea le recunoaste. Noi de aceea insistam sa avem o acoperire atat de mare cu provizioane.”

Cinteza spune ca o problema importanta este faptul ca 60% din neperformante sunt aferente firmelor in insolventa, unde sunt rare cazurile cand se recupereaza peste 10% din creanta. Provizionarea medie pe firme in insolventa este de 76%.

„Sunt si banci care au 96% grad de acoperire pe expuneri in insolventa, in timp ce altele au doar 33%. Acum am inceput verificarile cu bancile care au cel mai mic grad de acoperire. Se profileaza doi candidati care, daca nu corecteaza situatia, vor fi penalizati cu sistarea atragerii depozitelor”, a precizat Cinteza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO