Bănci și Asigurări

Cinteză, şeful Supravegherii din BNR: Să nu ne grăbim cu scenariile

Cinteză, şeful Supravegherii din BNR: Să nu ne grăbim cu scenariile

Autor: Razvan Voican

15.05.2012, 00:03 1579

Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, afirmă că discuţiile privind ipoteza ieşirii Greciei din zona euro şi posibilul impact asupra pieţei locale sunt premature, iar situaţia actuală a sistemului bancar românesc îi dă toate motivele să fie relaxat.

"Să nu ne grăbim cu scenariile privind ieşirea Greciei din zona euro pentru că suntem departe de asemenea variante. Cât priveşte sistemul bancar, noi avem toate procedurile la îndemână şi nu văd nicio problemă. Solvabilitatea băncilor cu capital elen este foarte solidă, iar băncile-mamă şi-au onorat constant angajamentul şi au linii de finanţare deschise în favoarea filialelor locale, linii confirmate şi de autoritatea de supraveghere din Grecia", spune Cinteză.

La sfârşitul trimestrului I sistemul bancar înregistra o rată a solvabilităţii de 14,46%, aproape de nivelul din decembrie 2011, în condiţiile în care unele bănci au operat noi majorări de capital la recomandarea BNR.

În primele trei luni ale anului majorările de capital din sistemul bancar au însumat aproape 300 mil. euro, potrivit datelor de la Registrul Comerţului. BNR a monitorizat constant solvabilitatea băncilor, solicitând acţionarilor injecţii de capital de fiecare dată când a sesizat deteriorări ale indicatorilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO