Bănci și Asigurări

Ciorcilă, Banca Transilvania: „Mulţi ne întreabă: cum de aţi continuat în 2009? Şi le răspund că am continuat pentru că altfel ne scufundam“

Ciorcilă, Banca Transilvania: „Mulţi ne întreabă:...

Autor: Iuliana Roibu, Claudia Medrega

22.12.2015, 08:00 3544
Preşedintele Băncii Transilvania Horia Ciorcilă povesteşte, la şapte ani du­pă izbucnirea crizei economice şi de­clanşarea proble­me­lor pentru instituţia de credit, că banca din Cluj a continuat să facă busi­ness şi nu s-a oprit nici­un moment, pentru că altfel se scufunda, scrie revista Business Magazin.

„Mulţi ne întreabă: cum de aţi continuat în 2009? Şi le răspund că am continuat pentru că altfel ne scufun­dam. Noi am con­tinuat să facem busi­ness, nu ne-am oprit nici­un moment. În­tr-un model de busi­ness ca al nostru, dacă te opreşti pierzi mult mai mult decât dacă te mişti în continuare. Chiar şi în cei mai grei ani ai crizei noi am dat câteva mii de credite pe lună, în fiecare lună din nişte ani când nu ştiai nici cum se termină ziua de azi, ca să nu mai vorbim de ziua de mâine“, afirmă Ciorcilă.

Business Magazin l-a desemnat pe Horia Ciorcilă personalitatea anului 2015. Ciorcilă, 52 de ani, se numără prin­tre cei care au fondat Banca Transilvania în 1994.

În 2009, când a lovit criza eco­no­mică, Banca Transilvania a fost expusă întrucât nu avea un acţionar strategic şi a pierdut teren repede. Atunci Ciorcilă a căutat soluţii purtând discuţii cu mai multe bănci, printre care NBG, Société Générale şi Bank of Cyprus.

În cele din urmă, Bank of Cyprus a fost in­vesti­torul care a intrat ac­ţionar la Banca Tran­sil­va­nia, iar banca a re­zistat pe piaţă ca banca lo­cală a antrepre­norilor. 

Horia Ciorcilă râ­de acum când se gân­deşte la „cum ar fi fost dacă îi cum­păra BRD SocGen“: „O să vă răspund cu o dis­cu­ţie pe care o am din când în când cu Roberto Mar­za­nati (vicepre­şe­din­tele boar­dului BT), care îmi zice tot timpul că «e un deal pe care e foarte bi­ne că l-am ratat». Nici nu vreau să mă gândesc cum ar fi fost, ele fiind două in­sti­tuţii cu pro­filuri destul de diferite. Din punc­tul de vedere al businessului, avea sens, pentru că era o combinaţie foarte puternică“.

Banca Transilvania şi-a consolidat statutul de surpriză pozitivă în ultimii ani, jucătorul din Cluj-Napoca reuşind să marcheze creşteri notabile ale cotei de piaţă după active de la un an la altul. Banca Transilvania a fost pe parcursul crizei cea mai dinamică bancă mare, câştigând 4,4 puncte procentuale la poziţia sa de piaţă faţă de 2008, de la 5,4% la 9,8% în 2014.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO