Bănci și Asigurări

Ciprian Dascălu, BCR: Probabil că Robor la trei luni va ajunge la 8,5% sau uşor mai sus pe final de an

Ciprian Dascălu, BCR: Probabil că Robor la trei luni va...

Autor: Răzvan Botea

12.10.2022, 10:49 272

Probabil că Robor la trei luni va ajunge la 8,5% sau uşor mai sus pe final de an, a spus Ciprian Dascălu, economistul-şef al BCR, la evenimentul ZG/NNDKP Legal & Tax, ediţia a şaptea.

„Probabil că Robor la trei luni va ajunge la 8,5% sau uşor mai sus pe final de an. Dobânzile probabil că vor sta şi anul viitor la nivelul anului acesta, după care o uşoară coborâre în linie cu inflaţia”, a spus Ciprian Dascălu.

ZF Şi casa de avocatură NNDKP organizează conferinţa Legal & Tax, Ediţia A 7-A: Anul 2022, un an (şi) mai complicat. Impactul modificărilor fiscale şi din domeniul energiei asupra companiilor.

Ce a mai spus Ciprian Dascălu:

Până acum economia a performat foarte puternic. Structura creşterii economice nu este cea mai fericită, de aceea ne aşteptăm să încetinească la 2,7%, de la +6%, anul acesta. Creşterea economică din prima parte a anului, dacă ne uităm la contribuţii, a avenit foarte mult din acumulare de stocuri. 

Ipotezele pentru care ne bazăm pe această creştere de 2,7% sunt că, cel puţin din perspectiva cererii externe, creştere de 0,9% în zona euro. Deja sună optimist, pentru că noile aşteptări s-au ajustat în jos la +0,3.

Dacă până acum creşterea s-a bazat foarte mult pe consum, dat fiind că deja salariul mediu pe economie este negativ în termeni reali, ne aşteptăm la o încetinire a consumului. Toate ipotezele de creştere pentru anii următori se bazează pe aceste fonduri europene. Anul acesta şi anul viitor undeva la 4% din PIB fonduri UE.

Încrederea este în continuare uşor peste media pe termen lung. Din păcate, pentru România Comisia nu mai publica.

Piaţa forţei de muncă este destul de încordată, dar nu atât de încordată ca înainte de Covid. Raportul dintre rata locurilor vacante şi şomaj indică o uşoară creştere salarială care încorporează din ce în ce mai mult şi ultimele date din inflaţie.

 Inflaţia va rămâne o problemă. Pe baza noilor date vedem o inflaţie de 15,7 la finalul anului.

Preţurile la energie au fost transmise mult mai rapid în creşterea generalizată a preţurilor.

Probabil că Robor la trei luni va ajunge la 8,5% sau uşor mai sus pe final de an. Dobânzile probabil că vor sta şi anul viitor la nivelul anului acesta, după care o uşoară coborâre în linie cu inflaţia.

În zona euro cam toată lume aşteaptă o recesiune iar în SUA probabilitatea de recesiune este de 50%. Dacă vine recesiune în Europa, să nu ne imaginăm că putem scăpa de recesiune.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO