Bănci și Asigurări

Ciprian Dascălu, economistul-şef al BCR, estimează că BNR ar putea reduce dobânda-cheie în a doua jumătate a anului, dacă va exista un program fiscal credibil şi o stabilitate macroeconomică mai mare

Ciprian Dascălu, economistul-şef al BCR, estimează că...

Autor: Cristina Bellu

10.01.2025, 14:48 6457

BNR ar putea să menţină ratele dobânzilor neschimbate în prima şedinţă de politică monetară din acest an, programată pentru 15 ianuarie, potrivit lui Ciprian Dascălu, economist-şef al BCR. 

Probabilitatea ca banca centrală să reia scăderea dobânzii-cheie de la nivelul de 6,5%, cât a fost la sfârşitul anului 2024, ar putea creşte în august, potrivit scenariului BCR, moment din care BNR ar putea reduce de trei ori rata dobânzii, cu câte 25 de puncte de bază, până la 5,75% până la sfârşitul anului. 

„Ne aşteptăm ca BNR să reia scăderea ratelor dobânzilor în august şi să livreze trei reduceri ale ratei cheie, de 25 de puncte de bază fiecare, ajungând la 5,75% până la sfârşitul anului 2025“, notează Ciprian Dascălu într-o analiză. 

Incertitudinile fiscale sunt de aşteptat să joace un rol central în dezbaterile din cadrul primei şedinţe din acest an a Consiliului de Administraţie al băncii centrale, menţinând astfel BNR în poziţia de a acţiona în funcţie de date.

Totodată, momentul următoarei reduceri a ratei dobânzii va depinde de implementarea unui program multianual de consolidare fiscală, care să fie coerent, credibil şi bine structurat, mai spune Ciprian Dascălu. 

Scăderea dobânzilor este imperios necesară pentru relansarea creditării şi stimularea economiei. Odată cu relaxarea politicii monetare se vor ajusta şi dobânzile pe piaţa interbancară, iar băncile ar urma să mai reducă dobânzile la credite.

În anul 2024 BNR a operat două reduceri ale dobânzii de politică monetară, în lunile iulie şi august, rata-cheie fiind ajustată de la 7% până la 6,5%.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels