Bănci și Asigurări

Ciprioţii de la Marfin au făcut profit de 4,3 mil. euro în IFRS

Ciprioţii de la Marfin au făcut profit de 4,3 mil. euro în IFRS

Doros Ktorides este directorul general al Marfin Bank din primăvara anului trecut

Autor: Ciprian Botea

21.12.2011, 00:03 524

Marfin Bank, controlată de gru­pul cipriot cu acelaşi nume, a raportat în primele nouă luni un profit net de 4,3 milioane de euro, conform standar­delor internaţionale de conta­bilitate (IFRS). Profitul net din tri­mestrul al treilea a fost de 1,3 milioane de euro.

Banca notează totuşi o creştere a cheltuielilor cu provizioanele de risc faţă de anul trecut şi cheltuieli mai mari cu investiţiile.

Creşterea provizioanelor se ob­servă şi în rezultatul net conform cu standardele locale de contabilitate (RAS), care a înregistrat un minus de 36 mil. lei (8,5 mil. euro) în primele nouă luni. Sistemul RAS presupune un tratament mai dur al provizioanelor pentru acoperirea pierderilor din credite neperformante.

Provizioanele au erodat puternic profitul operaţional al băncii, care a urcat cu 25% în primele nouă luni, la 11 mil. euro, fiind susţinut de veniturile mai mari din dobânzi şi comisioane.

Marfin a obţinut în perioada ia­nuarie-septembrie venituri nete din dobânzi cu o valoare cumulată de 16,2 milioane de euro, fiind în creştere cu 13% faţă de acelaşi interval din 2010. Veniturile din comisioane şi alte taxe au crescut la rândul lor, mai notează reprezentaţii băncii.

Banca administra la sfârşitul lunii septembrie active de 682 milioane de euro, cu aproape 19% peste nivelul din aceeaşi lună a anului trecut. Numai în trimestrul al treilea, activele băncii au crescut cu 26 mil. euro.

Soldul total al creditelor acordate s-a majorat cu 23% în ultimul an şi a ajuns la 469 mil. euro, în timp ce depo­zitele s-au majorat cu numai 2,3%, la 170 mil. euro. Volumul depo­zitelor atrase de la clientelă a scăzut însă în trimestrul al treilea având în vedere că la jumătatea anului soldul acestora atingea 178 milioane de euro.

Marfin a pierdut depozite în ciuda faptului că plăteşte dobânzi peste media pieţei, de până la 7,5% pe an la lei şi 4,25% pe an la euro. Raportul credite/depozite era în creştere de la 225% la jumătatea anului la 243% la sfârşitul lunii septembrie, operaţiunile băncii fiind susţinute în cea mai mare parte de finanţările primite de la banca-mamă.

Banca operează în prezent printr-o reţea de 27 de sucursale şi intenţio­nează să deschidă alte patru unităţi până la sfârşitul anului.

Grupul Marfin deţinea în Ro­mânia active totale de 732 mil. euro la sfârşitul lunii septembrie, în condiţiile în care mai controlează pe plan local şi o companie de leasing. Ciprioţii aveau o expunere de 84 milioane de euro pe titluri de stat româneşti după primele nouă luni, în creştere cu 8% faţă de sfârşitul anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO