Bănci și Asigurări

Circa 43% dintre români vor să aibă cât mai multe opţiuni de plată, chiar dacă nu le folosesc activ pe toate

Circa 43% dintre români vor să aibă cât mai multe...

Autor: Mircea Nica

09.09.2020, 15:19 156

Aproximativ 43% dintre români preferă să aibă acces la cât mai multe opţiuni de plată, chiar dacă nu le folosesc activ pe toate, ceea ce clasează românii pe primul loc la nivel european în ceea ce priveşte preferinţa puternică pentru multiple opţiuni de plată, potrivit unui sondaj internaţional ING, cu 13.000 de participanţi din 13 ţări.

„Putem face o paralelă între deschiderea cu care o parte a populaţiei asimilează cele mai noi opţiuni de plată şi evoluţia vânzărilor cu amănuntul în mediul online care a atins noi maxime istorice în această perioadă, România fiind una dintre foarte puţinele ţări din Europa unde vânzările online au continuat să crească şi după ce restricţiile din contextul pandemiei au început sa fie ridicate”, a transmis Valentin Tătaru, economist în cadrul ING Bank România.

Din punctul de vedere al opţiunilor de plată, românii sunt urmaţI de turci printr-un procent de 41%, spanioli cu 31%, olandezii cu 28%, belgienii cu 26% şi francezii cu 22%. În medie, europenii folosesc între patru şi şase modalităţi de plată.

“Credem că tendinţa de renunţare treptată la numerar va începe să prindă mai multă tracţiune şi în România, pe măsură ce noile metode de plată şi economisire îşi vor demonstra avantajele – securitatea sporită a tranzacţiilor, o mai bună evidenţă a cheltuielilor, dar şi posibilitatea de a economisi recurent”, a mai transmis Valentin Tătaru.

Plăţile în numerar se află încă în topul preferinţelor românilor, în funcţie de valoarea cumpărăturilor. Pentru micile cumpărături zilnice, 54,7% dintre români preferă să plătească cash, comparativ cu media europeană de 41%. Astfel, dacă valoarea este mică, respondenţii au declarat că plata cu banii cash este o modalitate mai rapidă şi simple, dar pentru cumpărăturile cu valoare ridicat, circa 70% dintre români preferă să plătească cu cardul, din motive de siguranţă.

„Deşi ING Bank Romania a raportat constant creşteri în utilizarea canalelor digitale, perioada regimului de izolare în contextul pandemiei COVID-19 a contribuit la intensificarea comportamentului digital. În consecinţă, pentru prima dată în România, volumul plăţilor cu cardul l-a depăşit pe cel al retragerilor de numerar de la ATM-uri. În ceea ce priveşte plăţile mobile, aproximativ 16% din toate tranzacţiile efectuate cu carduri emise de către ING sunt realizate prin ING Pay şi Apple Pay. În prezent, majoritatea produselor bancare pot fi achiziţionate sau administrate digital la distanţă, iar perioada actuală a arătat că putem funcţiona şi cu mai puţin numerar”, a transmis Crina Nicolae, Cards Tribe Lead ING Bank România.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO