Bănci și Asigurări

Citi şi JPMorgan, în fruntea clasamentului global al băncilor cu risc de sistem

Citi şi JPMorgan, în fruntea clasamentului global al...

Autor: Anca Olteanu

21.11.2016, 15:49 153

Grupul celor mai puternice 20 de economii la nivel mondial (G20) a fost de acord - după criza financiară din 2007-2009 - ca băncile de top, a căror complexitate şi mărime ar reprezenta un risc de prăbuşire care ar produce un dezastru pe pieţe, ar trebui să reţină capital suplimentar, adecvat riscului pe care îl prezintă.

Membrii listei celor 30 de creditori vor fi nevoiţi să înceapă să reţină garanţii din 2019 care pot fi reduse pentru a ajuta completarea capitalului care este pierdut într-o eventuală criză.

Citi a înlocuit HSBC în clasamentul anual actualizat, publicat luni, de către Financial Stability Board (FSB) a G20. Nici un creditor nu s-a alăturat sau a ieşit din top 30 în 2016.

În mod obişnuit, creditorii de pe listă au atins sau chiar au depăşit suma de capital pe care trebuie să o reţină datorită presiunii din partea supraveghetorilor şi a pieţelor, pentru a înlătura orice dubiu în legătură cu rezistenţa lor.

HSBC se alătură BNP Paribas şi Deutsche Bank în următoarea categorie, cu o suprataxă de 2%. Bank of America a avansat o categorie pentr a li se alătura.

Barclays a scăzut o categorie, ajungând în grupul celor cu o suprataxă de 1,5%. Banca Comercială şi Industrială a Chinei şi Wells Fargo au avansat o categorie pentru a se alătura băncii din Statele Unite, în timp ce Morgan Stanley a scăzut o categorie şi a ajuns la suprataxa de 1%.

Coeficientul, o măsură des întâlnită a capitalului pentru bunurile fără riscuri, a fost stabilit la 3% pentru toate celelalte bănci din lume.

FSB trebuie să decidă dacă cele 30 de bănci vor fi supuse aceluiaşi coeficient de plată sau dacă vor adopta metoda „bucket”.

De asemenea, reglementatorul a actualizat lista celor nouă agenţi de asigurări cu risc de sistem global, care a rămas neschimbată faţă de 2015. Lista îi include pe Aegon, Allianz, AIG, Aviva, Axa, MetLife, Ping An, Prudential Financial şi Prudential.

Reglementatorii globali de asigurări au susţinut că ar putea lua în considerare activitatea asiguratorilor când decid dacă prezintă risc de sistem, în loc să se concentreze pe mărimea sau cercetarea globală.

MetLife, cel ai mare asigurator de viaţă din Statele Unite, a fost, de asemenea, clasificat cu risc de sistem important de către Financial Stability Oversight Council, format din directori financiari de supraveghere americani.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO