Bănci și Asigurări

Claudiu Cazacu, XTB: Se anunţă o toamnă furtunoasă pentru euro şi dolar. Apropierea iernii ar putea veni cu un risc de ajustare a cursului de schimb pentru leu

Claudiu Cazacu, XTB: Se anunţă o toamnă furtunoasă...

Autor: Roxana Rosu

13.07.2022, 13:02 425

Moneda naţională a dat dovadă de multă stabilitate în raport cu euro în ultima perioadă, dar a fost trasă în jos în raport cu dolarul american şi cu francul elveţian în urma deprecierii monedei unice, a comentat Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România.

”Toamna, eventual în a doua sa jumătate, în apropiere de iarnă, ar putea veni cu un risc de ajustare a cursului de schimb. Chiar dacă aceasta nu s-ar petrece, toamna se anunţă a fi intensă în pieţele valutare, cel puţin din perspectiva euro, a dolarului american şi a francului elveţian”, a adăugat analistul.

În lunile următoare, s-ar putea ajunge la o întârire a dolarului american cu 5-10% faţă de euro.  Un euro valora 1,2249 dolari la începutul anului trecut şi 1,1374 dolari în prima zi a anului curent. Doar anul acesta, până la închiderea zilei de marţi, euro a pierdut 11,8%, iar faţă de ianuarie 2021, 18%, arată analiza XTB.

Leul românesc a avut o evoluţie diferită în raport cu euro faţă de restul monezilor din regiune, în condiţiile în care zlotul polonez a pierdut 5,2% anul acesta faţă de euro, iar forintul 10,2%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO