♦ „Prea mult spaţiu de scădere a inflaţiei nu mai există. Este destul de lipicioasă inflaţia. Pe de altă parte, vedem alte bănci centrale din regiune, ţări ca Polonia, Cehia cu inflaţie 2,5-2,6%, unde băncile centrale menţin o dobândă de politică monetară destul de înaltă, undeva la 5,25 - 5,75%. O rată reală de peste 200 de puncte de bază”, a spus Claudiu Cercel, vicepreşedinte al BRD SocGen în cadrul ZF Bankers Summit 2024.
Sunt şanse mari ca banca centrală să nu opereze prea multe reduceri ale dobânzii de politică monetară în şedinţele decizionale pe care le mai are până la finalul anului, susţine Claudiu Cercel, vicepreşedinte al BRD SocGen, în cadrul ZF Bankers Summit 2024.
„Poate acum câteva luni m-aş fi arătat puţin mai optimist cu privire la un număr potenţial mai mare de reduceri din partea băncii centrale. Acum aş zice că din cele patru şedinţe decizionale pe care le mai avem până la sfârşitul anului nu aş mai vedea în mai mult de două dintre ele o decizie de politică monetară şi nu mai mult de 25 de puncte de bază în fiecare dintre ele. Prin urmare, aşteptarea mea este să nu terminăm mai jos de 6,5% la finalul anului dobânda de politică monetară”, a explicat Claudiu Cercel.
În ceea ce priveşte inflaţia, vicepreşedintele BRD susţine că factorii de risc au fost înglobaţi în prognoza de inflaţie făcută de banca centrală, deci spre finalul anului se vede un nivel de 4,9%, iar la finalul anului următor un nivel de 3,5%.