Bănci și Asigurări

Clientii BCR imprumuta in medie 32.000 de euro pentru locuinte

Clientii BCR imprumuta in medie 32.000 de euro pentru locuinte
04.02.2010, 23:00 72

Mai putin de 2% din cele 4,6 milioane de clienti persoane fiziceai BCR aveau un credit ipotecar sau un credit de nevoi personalegarantat cu ipoteca in august 2009, adica circa 86.000, in timp ceclientii cu credite de consum fara garantii reprezentau circa 15%din portofoliu (711.000), potrivit datelor publicate de actionarulmajoritar Erste Group.

Rezulta un total de 797.000 de contracte de credit, respectiv17% din numarul de clienti.

Pentru 2008, austriecii raportau 48.000 de credite pentrulocuinte in Romania.

Rezulta ca marea majoritate a clientilor de retail ai banciiachizitioneaza produse de economisire sau carduri.

De altfel, in mod traditional divizia de retail a BCR ainregistrat un volum al depozitelor atrase mai mare decat soldulcreditelor acordate. Totusi, la nivelul intregii piete populatia seafla in pozitia de debitor net, depozitele insumand circa 97% dintotalul creditelor in sold.

In cazul BCR situatia este asemanatoare celei de la CeskaSporitelna, cea mai mare banca detinuta de Erste in regiune, undeclientii cu credite ipotecare au o pondere de 2,1% din total, intimp ce clientii cu credite de consum negarantate reprezinta 16,3%din portofoliu.

In aceste conditii, grupul austriac se asteapta sa beneficiezein viitor de oportunitatile de a folosi baza de clienti cu produsedin categoria pasivelor pentru a le vinde si credite. Teoretic,clientii care pastreaza de mai mult timp economii in banca ar puteaobtine conditii mai bune de creditare la nivelul avansului sau alnivelului de dobanda, avand un profil de risc mai bun.

Pe langa faptul ca numarul creditelor acordate este foarte micpentru nivelul portofoliului, valoarea sumelor imprumutate ramaneredusa.

De exemplu, valoarea medie a unui credit ipotecar este de 26.000de euro, in timp ce un credit pentru nevoi personale garantat cuipoteca insumeaza, in medie, 32.000 de euro.

La creditele de consum fara garantii clientii imprumuta 3.000 deeuro in medie.

In Cehia, la Ceska Sporitelna, valoarea medie a unui creditipotecar este de 48.000 de euro, iar cea a unui credit de nevoipersonale cu ipoteca de 21.000 de euro. In Romania, multe creditepentru nevoi nespecificate sunt de fapt achizitionate pentrucumpararea unei locuinte ca urmare a conditiilor maiavantajoase.

La sfarsitul trimestrului III din 2009, BCR a raportat unportofoliu de credite de retail de 5,3 mld. euro (incluzandimprumuturi pentru afaceri micro), din care 54% reprezentau creditede consum negarantate, iar restul credite garantate cu ipoteca.

Erste considera ca valoarea medie redusa a creditelor ipotecareeste consecinta stadiului timpuriu de dezvoltare al pietei, precumsi a abordarii prudente in managementul riscului aplicat de banciledin grup. Astfel, BCR a acordat credite imobiliare reprezentand injurul a 50% din valoarea proprietatilor achizitionate declienti.

Austriecii cred ca pot mari volumul creditelor acordate pe seamabazei de clienti existente. Incepand din toamna trecuta, BCR aadoptat o strategie care implica un tratament preferential pentruclientii care au un istoric bun cu banca. Asemenea si altorinstitutii de credit, BCR acorda cu mai multa usurinta crediteclientilor care isi incaseaza salariul intr-un cont curent deschisla banca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO