Bănci și Asigurări

Clienţii cu credite mari au strâns în ultimul an restanţe de 1,6 miliarde de euro. Unu din patru debitori nu-şi plăteşte rata la bancă la timp

Clienţii cu credite mari au strâns în ultimul an...

Autor: Ciprian Botea

06.03.2013, 09:00 398
 
Firmele şi populaţia aveau la sfârşitul lunii ianuarie rate neplătite la timp de peste 28 miliarde de lei (6,4 mld. euro) în contul creditelor mai mari de 20.000 de lei contractate de la bănci, în creştere cu 33% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor BNR. Numai în luna ianuarie restanţele au crescut cu echivalentul a 200 mil. euro.
 
Numărul debitorilor care înregistrează întârzieri la plată s-a menţinut în ultimele luni la circa 330.000, ceea ce înseamnă că valoarea medie a unei restanţe depăşeşte 85.000 de lei (19.000 de euro). Totodată, ponderea restanţelor în totalul sumelor datorate a urcat la aproape 11%, faţă de puţin peste 8% în ianuarie 2012.
 
Numărul restanţierilor şi sumele întârziate la plată au explodat în criză pe fondul scăderii veniturilor populaţiei şi a cifrelor de afaceri ale companiilor, inclusiv ca o consecinţă a standardelor relaxate de creditare din perioada de boom a creditării. Aşteptările sunt ca restanţele să crească în continuare, bancherii sperând totuşi ca presiunea asupra portofoliilor să se mai diminueze pe măsură ce va fi reluată activitatea de creditare.
 
Deocamdată nu există însă semnale în acest sens, volumul creditelor acordate şi al angajamentelor asumate de bănci ajungând la 309 miliarde de lei (circa 71 mld. euro) după cinci luni consecutive de scădere. Totodată, sumele datorate de clienţi au scăzut la 261 miliarde de lei, aproape de minimul ultimului an.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO