Bănci și Asigurări

Clientii fac mai multe operatiuni, dar cererea de credite e slaba, spune Banca Transilvania

Clientii fac mai multe operatiuni, cererea de credite e slaba

Gabriela Nistor

22.11.2009, 23:10 31

Banca Transilvania (BT) si-a epuizat din nou plafonul degarantii guvernamentale in cadrul programului "Prima casa", dupa ceobtinuse in urma realocarii din octombrie o suplimentare de aproapeopt milioane de euro.

"La «Prima casa» am terminat plafonul. Nu am tras inca toatecreditele, dar cu dosarele in lucru ajungem la limita, astfel ca numai putem sa luam clienti noi", spune Gabriela Nistor, directorexecutiv pe retail la Banca Transilvania.

Initial Banca Transilvania primise un plafon de garantii deputin peste 17 milioane de euro, iar dupa realocarea din octombriea ajuns la 25 de milioane de euro. Fondul de Garantare a Creditelorpentru IMM, institutia care gestioneaza garantiile oferite de stat,va derula runde de realocare la fiecare trei luni, pana laepuizarea plafonului de un miliard de euro. Pana la jumatatea luniinoiembrie, bancile acordasera credite de 330 mil. euro.

"In afara de «Prima casa», vanzarile de credite s-au stabilizatla jumatate din volumele de anul trecut. Pe partea de carduri esteceva mai multa activitate, sunt mai multe solicitari", mai spuneNistor.

Desi bancherii se temeau de o inrautatire a situatiei clientilorin toamna, Nistor spune ca deocamdata nu se observa presiuni pepartea de credite neperformante.

"Facem in continuare restructurari pentru clientii cu probleme,dar nu am observat o inrautatire." Nistor se asteapta, asemenicelorlalti bancheri, ca prima jumatate a anului viitor sa fie celputin la fel de dificila ca 2009. Principalele temeri vin dinsprecresterea somajului, analistii anticipand ca va urca spre 10%, fatade putin peste 7%, in toamna. Inclusiv planurile statului de adisponibiliza un numar important de salariati - de ordinul sutelorde mii - dau frisoane bancherilor, in conditiile in care angajatiidin sectorul public au fost tinta lor predilecta in aniitrecuti.

Mai multe operatiuni, dar de valoare mai mica

Nistor spune ca numarul de operatiuni derulate de clienti pentrutranzactii curente a crescut in aceasta perioada, ceea cecontrabalanseaza partial scaderea cererii de credite.

"Clientii lucreaza mai mult cu noi pe operatiuni si avemcresteri pe toate liniile. Valoarea individuala a tranzactiiloreste insa mai mica", spune directorul BT.

Bancile sunt nevoite acum sa mizeze pe marjele de dobanda lacreditele acordate si pe veniturile din comisioanele perceputepentru operatiunile curente derulate de clienti, in conditiile incare vanzarile de credite au incetinit semnificativ. In aniitrecuti comisioanele percepute la acordarea creditelor ingrosauconsiderabil veniturile bancilor.

BT are in portofoliu peste 1,3 milioane de clienti, pe care iiserveste printr-o retea de 521 de unitati. Soldul crediteloracordate clientelei era la sfarsitul lui septembrie de 11,14 mld.lei (2,6 mld. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO