Bănci și Asigurări

Clientii inapoiaza pe banda rulanta masinile la firmele de leasing

26.03.2009, 18:28 83

Tot mai multi clienti ai firmelor de leasing nu isi mai pot plati ratele, numarul de bunuri recuperate de companii, in special masini, ajungand la circa 3.000 in ultimele luni, fata de cateva sute pe an in trecut, potrivit estimarilor din piata.

Acesta este cel mai mare val de recuperari de bunuri din istoria pietei. „Singura cauza este situatia economica de acum, dovada fiind faptul ca nu a mai existat asa ceva in leasing. Recuperarile sunt direct proportionale cu situatia economiei. Au fost si in trecut reposedari de bunuri de la clienti, dar niciodata intr-o asemenea masura. In prezent avem in stoc circa 120 de masini si echipamente recuperate, in timp ce in anii trecuti aveam maximum 20-30 de bunuri", spune Florentina Mircea, directorul general al TBI Leasing.
La sfarsitul anului trecut, cand a inceput valul de recuperari, companiile de leasing s-au trezit cu o noua activitate: vanzarea de masini si echipamente second-hand, printre care excavatoare si autobasculante, iar cateodata si de imobile, desi pe piata imobiliara numarul recuperarilor este foarte mic, din cauza investitiilor mari la care clientii nu renunta foarte usor.
„A fost panica de la sfarsitul anului trecut, cand clientii au preferat sa dea masina, cheia si talonul si sa spuna «Gata, am scapat!»", spune Mircea. De obicei, companiile de leasing trec la reposedarea bunului dupa ce clientul nu plateste 2-3 rate consecutive. Clientul pierde nu doar bunul, ci si avansul si toate ratele platite.
„Sigur ca noi incercam sa ajungem la o intelegere, dar daca clientul nu mai poate plati se trece la reposedare. Sunt mult mai multe cazuri decat in trecut, la noi numarul reposedarilor s-a dublat", afirma Dan Constantinescu, director executiv responsabil de vanzari in cadrul UniCredit Leasing, cea mai mare companie de pe piata. In ultimele luni, UniCredit Leasing a recuperat 130 de masini de la clienti.
In prezent, tot mai multe firme de leasing afiseaza pe site-urile lor o rubrica noua de „oferte speciale" cu masinile si echipamentele pe care le-au recuperat, in incercarea de a le revinde cat mai repede. Cea mai scumpa masina recuperata pana acum pare sa fie un Rolls Royce Phantom DR AE Cabriolet, prezentata pe site-ul Tiriac Leasing la un pret de 349.000 de euro, fara TVA.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO