Bănci și Asigurări

Clienţii nemulţumiţi ai băncilor merg cu protestele la sediile partidelor

Autor: Liviu Chiru

10.10.2010, 23:57 20

Grupurile de clienţi nemulţumiţi ai băncilor, coagulate peinternet, vor depune astăzi memorii la sediile principalelorpartide parlamentare, în încercarea de a-i sensibiliza pepoliticieni faţă de poziţia debitorilor în privinţa discuţiilorprivind proiectul de transformare în lege a Ordonanţei 50/2010,care reglementează creditele pentru consumatori.

"Observând diferenţele între declaraţiile politice şi acţiunileconcrete ale partidelor referitoare la OUG 50/2010, grupurile declienţi ai Volksbank, BCR, Raiffeisen, Bancpost, Alpha Bank şi RBSs-au hotărât să ia atitudine. Aşadar mâine (astăzi - n. red.) luni,11 octombrie, un grup de clienţi va depune câte o scrisoae pentrufiecare partid", potrivit unui mesaj transmis ieri de AdrianParaschiv, unul dintre liderii grupului de clienţi aiVolksbank.

Proiectul de transformare în lege a Ordonanţei 50 urmează să fiediscutat săptămâna aceasta de Comisia de buget-finanţe din CameraDeputaţilor, care are şi rol decizional. Bancherii au reuşit săobţină modificarea proiectului în discuţiile de la Comisia pentrupolitici economice, prin preluarea mai multor amendamente care lepermit, în principal, să menţină neschimbat costul creditelor chiardacă formula de calcul al dobânzii se modifică. În forma propusă deguvern, ordonanţa este interpretată de clienţi în sensul că băncilenu pot modifica marja prevăzută în contract, astfel că raportareala un indicator independent ar trebui să conducă la o micşorare acostului creditului. Totodată, băncile ar trebui să renunţe lacomisioanele pe care le percepeau, dar care nu se mai regăsesc pelista celor permise de noua reglementare. Bancherii nu sunt deacord cu această interpretare. Senatul adoptase textul ordonanţeiîn forma propusă de guvern.

Tot pentru a sensibiliza politicienii, grupurile de clienţi autrimis la sfârşitul săptămânii trecute o scrisoare deschisă cătreComisia de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, în care auprotestat faţă de modificarea formei ordonanţei.

"Proiectul de lege se află sub riscul neconstituţionalităţii,întrucât se încalcă principiul bicameralismului, dar şi deciziiexistente ale Curţii Constituţionale. Pentru a întruni condiţiilede constituţionalitate, aceste amendamente ar fi trebuit depuse şila Senat, pentru ca această Cameră să aibă dreptul să se pronunţeasupra acestora", potrivit scrisorii comune a grupurilor de protestfaţă de Volksbank, Raiffeisen Bank, Alpha Bank, Bancpost, RBS Bankşi BCR. Între timp, Comisia Europeană a cerut precizări guvernuluiprivind modul de implementare a Directivei 48 (care a stat la bazaOrdonanţei 50/2010).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO