Bănci și Asigurări

CNIPMMR: Rezolvarea problemei finanţării firmelor se poate face prin înfiinţarea unei bănci pentru IMM-uri

Ovidiu Nicolescu, preşedintele  CNIPMMR

Există două modalităţi prin care această bancă a IMM-urilor poate lua naştere: ori o înfiinţăm, ori pentru că este greu să înfiinţezi o bancă, există CEC-ul. El ar trebui reconceput, restructurat radical în aşa fel încât să funcţioneze pe principiile unei bănci pentru IMM-uri potrivit celor mai bune practici europene. CEC-ul există, nu trebuie să fie un concurent pentru băncile străine, el trebuie să fie un instrument naţional pentru a recupera diferenţa care ne separă de ţările din UE.

Ovidiu Nicolescu, preşedintele CNIPMMR Există două modalităţi prin care această bancă a IMM-urilor poate lua naştere: ori o înfiinţăm, ori pentru că este greu să înfiinţezi o bancă, există CEC-ul. El ar trebui reconceput, restructurat radical în aşa fel încât să funcţioneze pe principiile unei bănci pentru IMM-uri potrivit celor mai bune practici europene. CEC-ul există, nu trebuie să fie un concurent pentru băncile străine, el trebuie să fie un instrument naţional pentru a recupera diferenţa care ne separă de ţările din UE.

Autor: Mădălina Panaete

30.10.2014, 00:08 402

Accesul greoi la finanţare pentru IMM-uri, unul dintre motivele pentru care Ro­mânia are de aproape trei ori mai puţine astfel de firme pe cap de locuitor decât media europeană, se poate rezolva fie prin înfiinţarea unei bănci dedicate creditării unor astfel de întreprinderi, fie prin reorganizarea CEC-ului, cea mai mare bancă deţinută de statul român, consideră Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

„Există două modalităţi prin care această bancă a IMM-urilor poate lua naştere: ori o înfiinţăm, ori pentru că este greu să înfiinţezi o bancă, există CEC-ul. El ar trebui reconceput, restructurat radical în aşa fel încât să funcţioneze pe principiile unei bănci pentru IMM-uri potrivit celor mai bune practici europene. CEC-ul există, nu trebuie să fie un concurent pentru băncile străine, el trebuie să fie un instrument naţional pentru a recupera diferenţa care ne separă de ţările din UE“, a explicat Nicolescu pentru ZF cu ocazia lansării, marţi, a Topului Naţional al Firmelor Private din România – Top 2013.

Conform unei analize anterioare a ZF pe baza datelor de la Comisia Europeană, România este pe penultimul loc în Europa

în ceea ce priveşte numărul de IMM-uri raportat la mia de locuitori, cu un număr de doar 24 de IMM-uri la mia de locuitori, mai puţin de jumătate faţă de media Uniunii Europene. La nivelul anului trecut, existau circa 470.000 de IMM-uri, adică mai mult de 99% din firmele care erau în România, acestea fiind principalul „stâlp“ al eco­nomiei locale. În cadrul IMM-urilor lucrează circa 2,5 milioane de salariaţi, adică mai mult de jumătate din numărul total de angajaţi pe plan local.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO