Bănci și Asigurări

Coaliţia pentru Dezvoltarea României salută măsurile de simplificare a legislaţiei fiscale, dar atenţionează asupra unor prevederi aprobate

Coaliţia pentru Dezvoltarea României salută măsurile...

Autor: Cristina Bellu

12.12.2016, 16:37 258

Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) salută măsurile recente ale Ministerului Finanţelor Publice (MFP) şi ale Guvernului, de simplificare şi îmbunătăţire a legislaţiei fiscale, dar atenţionează că pachetul aprobat conţine două prevederi care ar putea crea probleme în aplicare atât autorităţilor, cât şi contribuabililor.

“Modificările aduse articolului 165 din codul de procedură fiscală vor pune contribuabilii în situaţia de a nu mai putea obţine suspendarea actelor de impunere emise în urma unei inspecţii fiscale, întrucât plăţile lor curente pe baza declaraţiilor de impunere, efectuate înainte de împlinirea termenului de plată al actului de impunere, vor stinge obligaţiile fiscale din acesta şi nu pe cele scadente, pe care contribuabilii urmăresc să le stingă.”, spun reprezentanţii Coaliţiei.

În acelaşi timp, articolului 229 a fost de asemenea modificat, astfel că în cazul popririlor bancare din procedura de executare silită, contribuabilii nu vor mai fi înştiinţaţi despre cuantumul şi natura debitului. Contribuabilii se vor putea apăra cu dificultate datorită acestei lipse de transparenţă pentru că nu vor şti de la bun început suma care face obiectul popririi şi nici motivul.

“Majoritatea modificărilor aduse recent codului fiscal şi codului de procedură fiscală sunt binevenite şi au ţinut cont de opiniile mediului de afaceri, însă acestea două la care facem referire reprezintă un regres semnificativ faţă de legislaţia anterioară şi nu sunt fundamentate pe argumente juridice solide sau convingătoare, care să reliefeze necesitatea adoptării lor.”, specifică reprezentanţii Coaliţiei.

Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) este o iniţiativă privată, apolitică, construită ca un acord de colaborare prin participarea colectivă a  membrilor săi. Membrii Coaliţiei contribuie voluntar cu resursele şi expertiza necesară formulării unor opinii comune cu privire la politici publice cu impact asupra mediului de afaceri. Coaliţia reuneşte în total 45 de organizaţii sau membrii asociaţi.

Coordonarea Coaliţiei este asigurată de un Consiliu Director format din Preşedinţii şi Vice-preşedinţii Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Camerei Americane de Comerţ în România (AmCham), Camerei de Comerţ Franceze în România (CCIFER), Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK), Consiliul Investitorilor Străini (FIC) şi Romanian Business Leaders (RBL).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO