Bănci și Asigurări

Comisia de Pensii Private cheama in ajutor Agentia de Protectie a Consumatorilor

10.04.2007, 17:37 13

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) va colabora cu Agentia Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) pentru informarea corecta a clientilor viitorului sistem de pensii private.
"Scopul protocolului il reprezinta schimbul de date si informatii intre cele doua autoritati, in scopul intaririi stabilitatii si integritatii sistemului de pensii private", a comunicat CSSPP. De fapt, colaborarea celor doua institutii are si un scop precis, anume impiedicarea companiilor de asigurare sa mai vanda polite de asigurare de viata sub denumirea de "pensii private", fapt care ar induce confuzie in randul clientilor viitorului sistem de pensii private.
In prezent, majoritatea companiilor de asigurare de viata de pe piata au in portofoliu polite de asigurare de viata cu componenta de economisire si renta viagera, pe care le comercializeaza sub denumirea de "pensii private". Dupa cum a declarat in urma cu mai bine de un an, CSSPP vrea acum sa interzica acestor asiguratori sa foloseasca aceasta denumire comerciala pentru produsele respective.
"Nu vom interzice produsele, ci folosirea denumirii de pensii private pentru aceste polite de asigurare de viata", spune Mircea Oancea, presedintele CSSPP.
Problema CSSPP este ca nu are autoritate formala asupra companiilor de asigurare, acest privilegiu fiind rezervat Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Din acest motiv, desi intentiona initial sa notifice companiile de asigurare aflate in cauza sa inceteze folosirea denumirii respective, CSSPP a decis sa faca echipa cu ANPC, care s-ar putea sesiza in cazul in care practica asiguratorilor va continua si dupa debutul sistemului de pensii private.
Acesta este programat sa aiba loc luna urmatoare, odata cu plata primelor contributii in pilonul III (pensii private facultative).
"CSSPP si ANPC vor actiona impotriva publicitatii inselatoare practicata de acele entitati care, neautorizate fiind de catre CSSPP ca administratori de fonduri de pensii private, fac astazi reclama unor produse specifice pietei pensiilor private", au declarat reprezentantii Comisiei la lansarea parteneriatului cu Protectia Consumatorului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO