Bănci și Asigurări

Comisia Europeană are un plan de recuperare economică de 750 mld. euro

Comisia Europeană are un plan de recuperare economică...

Autor: Catalina Apostoiu

28.05.2020, 00:05 189

Comisia Europeană a finalizat un pachet de stimulente fiscale masiv, în valoare de 750 miliarde de euro, pentru finanţarea revenirii economice în UE, în timp ce în Germania şi Franţa au apărut semne de stabilizare.

Din valoarea totală a programului de revenire propus de CE, 500 de miliarde de euro vor fi distribuite sub formă de granturi către statele membre şi 250 miliarde de euro sub formă de împrumuturi, potrivit Reuters. Partea cu granturile se conformează dorinţei cuplului Franţa-Germania care şi-a asumat rolul de a ghida UE prin criză.

Potrivit Financial Times, Bruxelles-ul vrea să aibă puterea de a împrumuta până la 750 miliarde de euro de pe pieţe pentru a finanţa eforturile de reclădire după criza coronavirusului, avertizând că un eşec în a acţiona în acest sens ar lăsa Uniunea Europeană permanent divizată economic. Preşedinta Comisiei Ursula von der Leyen este aşteptată să ceară o transformare a finanţelor centrale ale UE care să permită atragerea de sume fără precedent de pe pieţele de capital şi transferarea celei mai mari părţi a acestora sub formă de granturi către ţările membre cele mai profund afectate de criză.

Comisia propune de asemenea o nouă serie de noi taxe la nivel de bloc pentru a putea plăti datoriile în următoarele decenii, taxe ce vor viza totul, de la giganţii tech, la materialele plastice de unică folosinţă.

Planurile Comisiei vin după o propunere comună lansată de Germania şi Franţa, care au susţinut săptămâna trecută un plan de redresare de 500 mld. de euro care ar urma să fie acordat sub formă de granturi ţărilor puternic afectate.

„Comisia propune un fond de redresare de 750 mld. de euro care se adugă instrumentelor comune deja lansate. Un punct de turnură pentru Europa în faţa unei crize fără precedent“, a declarat comisarul european pe economie Paolo Gentiloni, potrivit Euractiv.

Pentru a accesa fondurile, Comisia a arătat că statele membre trebuie să prezinte planuri de reformă şi investiţii aliniate priorităţilor UE şi recomandărilor specific pe ţări făcute de Comisie.

Fondul se va adresa unui declin aşteptat să atingă -7,4% în UE în acest an, comparativ cu contracţia de -4,3% înregistrată în 2009.

Şefa Băncii Centrale Europene Christine Lagarde a avertizat că economia zonei euro vas cădea cu 8, până la 12% în acest an, „stoparea bruscă a activităţii“ urmând să declanşeze o recesiune de două ori mai profundă decât criza din 2008, potrivit Financial Times.

În Germania au apărut însă recent semne pozitive. Încrederea companiilor germane s-a întărit în mai, iar optimismul consumatorilor ar urma să crească în iunie, potrivit MarketWatch. În plus, perspectiva privind ocuparea forţei de mună s-a îmbunătăţit uşor în mai după ce s-a prăbuşit în luna anterioară, notează Reuters.

În Franţa, însă, încrederea industriei s-a stabilizat, dar este în continuare departe de a recupera terenul pierdut în timpul carantinei, potrivit Bloomberg. Astfel, procesul de redresare este aşteptat a fi unul lent şi gradual.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO