Bănci și Asigurări

Comisia Europeană dă undă verde la majorarea capitalului CEC cu 940 mil. lei. Ce va face cu banii? Capitalul CEC Bank poate ajunge la 2,5 mld. lei după majorare. În urmă cu 10 ani Comisia Europeană nu a aprobat creşterea capitalului CEC

Comisia Europeană dă undă verde la majorarea...

Autor: Claudia Medrega

30.10.2019, 00:07 1697

CEC Bank, instituţie de credit deţinută de stat plasată pe locul şapte pe piaţa locală după active, va putea să-şi majoreze capitalul social cu 940 mil. lei (circa 200 mil. euro) cu bani de la bugetul de stat după ce Comisia Europeană (CE) a transmis un răspuns favorabil şi nu consideră măsura ca fiind ajutor de stat.

Aceasta este cea de-a treia încercare a statului român de recapitalizare a CEC Bank.

Banca avea la sfârşitul anului 2018 un capital social de circa 1,56 mld. lei, iar după majorarea de 940 mil. lei, capitalul CEC Bank ar urma să ajungă la circa 2,5 mld. lei.

Comisia Europeană apreciază că planurile României de a injecta 200 mil. euro în capitalul CEC Bank, bancă deţinută integral de stat, nu reprezintă ajutor de stat. Comisia a constatat că recapitalizarea CEC Bank va fi realizată în condiţii de piaţă şi, prin urmare, nu implică ajutor de stat în favoarea băncii în sensul normelor UE.

„Am ajuns la concluzia că recapitalizarea băncii nu implică ajutor de stat în sensul regulilor noastre“, a de­cla­rat comisarul european Margrethe Vestager, responsabil cu politica de concurenţă.

România a notificat în octombrie CE cu privire la intenţia de a recapitaliza CEC Bank şi a transmis un plan de afaceri pentru perioada 2019-2023 care urmăreşte, printre altele, creşterea cotei de piaţă a băncii pe creditare şi pe depozite şi îmbunătăţirea eficienţei.

CEC Bank se plasa în 2018 pe locul 7 în topul celor mai mari bănci cu active de 29,3 mld. lei şi o cotă de piaţă de 6,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO