Bănci și Asigurări

Comisia Europeană permite refugiaţilor ucraneni să poată schimba grivnele în moneda ţării în care au ajuns

Comisia Europeană permite refugiaţilor ucraneni să...

Autor: Mircea Nica

05.04.2022, 00:00 43

Comisia Europeană a adoptat o propunere pentru statele membre ale UE, în contextul actual al războiului din Ucraina, astfel ca toţi refugiaţii care ajung în diverse ţări din UE să îşi poată schimba grivnele în moneda ţării în care au ajuns, conform unui document publicat de Comisia Europeană. Astfel, propunerea are ca obiectiv să promoveze o abordare coordonată pentru toate statele membre, pentru a oferi celor care fug din Ucraina aceleaşi condiţii pentru a transforma grivne sub formă de bancnote în moneda locală, independent de statul membru care le găzduieşte.

„Această abordare a fost necesară pentru că Banca Naţională a Ucrainei a fost nevoită să suspende schimbul de grivne sub formă de bancnote în numerar străin pentru a proteja rezervele limitate de valută ale Ucrainei. În consecinţă, instituţiile de credit din statele membre ale UE nu au fost dispuse să efectueze schimburile din cauza convertibilităţii limitate a grivnei sub formă de bancnote şi a expunerii la riscul cursului de schimb.

Unele state membre iau în considerare instituirea unor scheme naţionale care sprijină conversia unei sume limitate de grivne per persoană, iar scopul Comisiei este de a promova o abordare consecventă a acestor scheme. Schemele ar trebui să prevadă limite maxime de 10.000 de grivne de persoană, fără taxe, la cursul de schimb oficial publicat de Banca Naţională a Ucrainei. Durata schemelor ar trebui să fie de minim trei luni“, conform propunerii Comisiei Europene.

„Această propunere completează asistenţa umanitară oferită de UE celor care fug din Ucraina, în special atunci când călătoresc în întreaga Uniune, şi este pe deplin conformă cu reglementarea UE în materie de azil şi cu acţiunea externă a Uniunii. De la începutul invaziei militare a Ucrainei de către Rusia, peste 3,8 milioane de persoane care fug de războiul împotriva Ucrainei au ajuns în Uniunea Europeană. UE şi statele sale membre au depus eforturi considerabile pentru a oferi asistenţă umanitară şi protecţie temporară acestor persoane, inclusiv accesul la piaţa muncii, locuinţe, asistenţă medicală şi educaţie pentru copii. Una dintre nevoile imediate ale refugiaţilor este să îşi transforme bancnotele grivne în moneda ţării gazdă“, susţin reprezentanţii Comisiei Europene. În România, de la începutul războiului în Ucraina până acum, BCR a fost prima bancă care oferit posibilitatea refugiaţilor ucraineni, care au paşapoarte UKR, să-şi schimbe banii din grivna ucraineană în lei, în limita a până la 2.000 lei per persoană.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO