Bănci și Asigurări

Comisia Europeană: Statul român poate oferi ajutoare de stat companiilor de maximum 800.000 de euro

Comisia Europeană: Statul român poate oferi ajutoare de...

Autor: Răzvan Botea

23.03.2020, 00:05 1007

Comisia Europeană a modificat legislaţia privind concurenţa în contextul crizei epidemice. Astfel, statele europene pot acorda com­paniilor un ajutor de stat de maximum 800.000 de euro/companie, transmit reprezentanţii Comisiei Europene.

„Epidemia de COVID-19 are un impact economic negativ puternic. Trebuie să acţionăm rapid pentru a gestiona impactul cât mai bine şi trebuie să acţionăm în mod coordonat. Acest nou cadru temporar permite statelor membre să utilizeze toată flexibilitatea prevăzută de normele privind ajutoarele de stat pentru a sprijini economia în această perioadă dificilă”, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene Margrethe Vestager.

Prin granturi directe, avantaje fiscale selective şi plăţi în avans, statele membre ale UE vor putea să instituie scheme care să permită acordarea unei finanţări de până la 800.000 de euro unei între­prinderi pentru a răspunde ne­voilor urgente de lichiditate ale acesteia.

De asemenea, statele membre vor putea să acorde garanţii de stat pentru împrumuturile contractate de între­prinderi de la bănci.

Alte măsuri includ împrumuturi publice subven­ţionate pentru între­prinderi, garanţii pentru băncile care direcţionează ajutorul de stat către economia reală şi asigurarea creditelor la export pe termen scurt.  

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO