Bănci și Asigurări

Comisioanele si dobanzile mari au facut bancile locale cele mai profitabile din UE

Comisioanele si dobanzile mari au facut bancile locale cele mai profitabile din UE
03.09.2009, 17:54 116

Sistemul bancar romanesc a inregistrat in 2008 o rata a rentabilitatii capitalurilor proprii (return on equity - ROE) de 29,5%, dublu fata de media tarilor membre ale UE din Europa Centrala si de Est, potrivit datelor publicate de Banca Centrala Europeana (BCE). Urmatoarea tara clasata in topul tarilor cu cele mai profitabile sisteme bancare este Bulgaria, cu un nivel al ROE de 17,3%.

Analistii pun nivelul ridicat al profitabilitatii bancilor locale pe seama decalajului care a existat intre Romania si celelalte tari din regiune in ceea ce priveste resimtirea efectelor crizei, precum si ale marjelor de castig si comisioanelor mari pe care institutiile financiare le percep.

 

Au castigat 4,5 mld. euro din dobanzi si comisioane

"Aratam atat de bine in raportul BCE pentru ca, probabil, criza s-a resimtit mult mai repede pe celelalte piete din Europa Centrala si de Est. Aceste rezultate sunt explicate prin marjele mari de castig (diferenta dintre dobanda activa, la credite, si dobanda pasiva, la depozite - n.r.). De asemenea, comisioanele practicate de banci sunt extraordinar de mari", noteaza analistul financiar Dragos Cabat.

La sfarsitul anului trecut, veniturile din dobanzi si comisioane ale bancilor de pe piata romaneasca reprezentau 5,8% din totalul activelor detinute. In conditiile in care activele din sistemul bancar se ridicau, la 31 decembrie, la 78,9 miliarde de euro rezulta ca bancile au castigat din dobanzi si comisioane nu mai putin de 4,5 miliarde de euro. Spre exemplu, veniturile similare ale bancilor din Ungaria au reprezentat doar 3,8% din totalul activelor.

Rata rentabilitatii activelor (return on asset - ROA) inregistrata de bancile locale in 2008 a fost de 2,56%, in conditiile in care media la nivel regional a fost de 1,24%. Cel mai scazut nivel al ROA la nivel regional s-a inregistrat in Letonia - 0,22%.

 

Cele mai mari rezerve minime obligatorii

Bancile romanesti au reusit sa fie cele mai profitabile la nivel european chiar daca rezervele minime obligatorii (RMO) solicitate de BNR sunt cele mai ridicate din UE. Pentru pasivele in valuta, de exemplu, bancile trebuie sa constituie la BNR rezerve minime de 30%.

"Toate bancile se plang ca rezervele minime obligatorii le micsoreaza profitabilitatea. Dar se pare ca nu este chiar asa", noteaza analistul Dragos Cabat. El se asteapta insa ca profitabilitatea bancilor sa scada in 2009.

"Este de asteptat ca in perioada urmatoare criza sa se simta mai acut la nivelul sistemului bancar."

Unele banci au raportat deja in primul semestru din 2009 un nivel al rentabilitatii capitalurilor proprii cu circa o treime mai mic decat in perioada similara a anului trecut, pe fondul majorarii cheltuielilor cu provizioanele de risc generate de cresterea portofoliului de credite neperformante.

Pana la inchiderea editiei reprezentantii principalelor banci din sistem nu au putut fi contactati pentru a comenta informatiile publicate de BCE. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO