Bănci și Asigurări

Comitetul Naţional pentru Supraveghere Macroprudenţială recomandă guvernului revizuirea condiţiilor de accesare a programului „Prima casă“

Comitetul Naţional pentru Supraveghere Macroprudenţială recomandă guvernului revizuirea condiţiilor de accesare a programului „Prima casă“

Autor: Alex Ciutacu

28 mai 2018 333

Consiliul general al Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM) s-a întâlnit în 21 mai pentru a doua oară în acest an pentru a discuta programul Prima casă, recalibrarea amortizorului anticiclic de capital, dezechilibrele structurale ale companiilor nefinanciare şi strategia macroprudenţială a CNSM. Printre măsurile de politică macroprudenţială pe care le-a aprobat consiliul se numără şi recalibrarea programului Prima casă.

CNSM recomandă guvernului să evalueze oportunitatea recalibrării programului Prima casă din punct de vedere social prin revizuirea condiţiilor de accesare a acestui program, cu menţinerea unui grad de îndatorare sustenabil. În plus, Comitetul recomandă „implementarea unor măsuri privind sănătatea financiară a companiilor, prin care se recomandă ca guvernul să analizeze posibilităţile de îmbunătăţire a cadrului de reglementare privind sectorul companiilor nefinanciare, după consultarea cu mediul de afaceri şi cu partenerii sociali“, se arată în concluziile şedinţei. 

CNSM recomandă BNR să menţină amortizorul anticiclic de capital pentru instituţii de credit la 0% şi să monitorizeze constant evoluţiile privind îndatorarea sectorului populaţiei. Nu în ultimul rând, CNSM cere ca BNR şi ASF „să implementeze, după caz, instrumentele macroprudenţiale pentru îndeplinirea obiectivelor intermediare cuprinse în Cadrul de ansamblu privind strategia politicii macroprudenţiale a Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială, iar guvernul să susţină politica macroprudenţială a CNSM, în vederea stabilităţii financiare“.

Din cadrul CNSM fac parte reprezentanţi ai Băncii Naţionale a României, ai Autorităţii de Supraveghere Financiară şi ai guvernului. Misiunea CNSM este de a asigura coordonarea în domeniul supravegherii macroprudenţiale a sistemului financiar naţional, prin stabilirea politicii macroprudenţiale şi a instrumentelor adecvate pentru punerea în aplicare a acesteia.

Principalele valute BNR - luni, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7619
Diferență: 0,1451
Ieri: 4.7627
Azi: 4.3202
Diferență: 1,1306
Ieri: 4.3164
Azi: 5.5448
Diferență: 0,3075
Ieri: 5.5297
Azi: 4.3410
Diferență: 0,9488
Ieri: 4.3386