Bănci și Asigurări

Compania românească de brokeraj bursier Investimental, lansată de Sacha Dragic, fondatorul Superbet, a obţinut astăzi autorizarea de la ASF pentru toate tipurile de tranzacţii financiare şi va începe operaţiunile la BVB în prima parte a anului viitor

Compania românească de brokeraj bursier Investimental,...

Autor: Tibi Oprea

07.12.2022, 14:20 1115

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat solicitarea companiei româneşti de brokeraj bursier Investimental SA de autorizare în calitate de societate de servicii de investiţii financiare în şedinţa Consiliului din 7 decembrie. Acesta este primul broker autorizat de ASF pe piaţa de capital din România în ultimii 14 ani.

„Aşa cum am promis la începutul anului, când am anunţat o nouă investiţie pe piaţa de capital din România, am reuşit să obţinem autorizarea de la ASF în acest an şi facem acum ultimele operaţiuni necesare pentru a intra la tranzacţionare în prima parte a anului viitor. Avem satisfacţia că am obţinut într-un timp relativ scurt autorizarea pentru toate tipurile de tranzacţii financiare, ceea ce ne va facilita atingerea obiectivelor pe care ni le-am setat, astfel încât în maximum trei ani de zile să ajungem în topul brokerilor de retail”, spune Mihaela Bîciu, CEO-ul Investimental.

Investimental a fost autorizată de ASF pentru toate tipurile de tranzacţii financiare şi intră acum pe ultima sută de metri înainte de lansarea oficială şi realizarea primelor tranzacţii. În perioada următoare, echipa Investimental va finaliza procesul de testare a aplicaţiilor şi proceselor, pentru a asigura o conectare optimă la infrastructura Bursei de Valori Bucureşti şi a Depozitarului Central.

De asemenea, societatea va realiza primele tranzacţii live in-house, cu rol de test în condiţii reale. Testele pun accentul pe garantarea unei siguranţe maxime în orice etapă a fluxului operaţional şi pe configurarea unui proces optim şi facil de tranzacţionare, notează Investimental într-un comunicat

Lansarea oficială a operaţiunilor şi realizarea primelor tranzacţii pentru investitori vor avea loc în prima parte a anului viitor. Iniţial, Investimental le va oferi investitorilor posibilitatea tranzacţionării la Bursa de Valori Bucureşti şi pe mari burse internaţionale, cu acces la o paletă largă de instrumente financiare.

Pasul următor este oferirea unui întreg ecosistem de servicii de investiţii financiare, ceea ce va permite realizarea obiectivului Investimental de a face bursa accesibilă cât mai multor români, atât din punctul de vedere al înţelegerii, cât şi din cel al experienţei de utilizare.

„Vrem ca bursa să facă parte din viaţa de zi cu zi a oamenilor, să devină un instrument facil, familiar, care să ajute la planificarea financiară pe termen lung a cât mai multor români. Vom face asta prin tehnologie, transparenţă, educaţie financiară şi prin oferirea unei experienţe personalizate investitorilor. Avem voinţa, forţa şi experienţa să facem diferenţa, să ne punem în practică viziunea şi să contribuim decisiv la schimbarea mentalităţilor şi la dezvoltarea pieţei de capital din Romania”, mai spune Mihaela Bîciu.

Investimental este o companie de brokeraj românească, o investiţie greenfield susţinută de omul de afaceri Sacha Dragic, fondatorul Superbet, prin intermediul vehiculului său de investiţii D Craig Holding, şi condusă de Mihaela Bîciu, un experimentat manager cu peste 25 de ani de experienţă pe piaţa de capital, din poziţia de CEO.

Investiţia a fost anunţată în luna februarie a acestui an, iar cererea de autorizare a fost depusă la ASF în luna iunie. Motto-ul brokerului este „work smart, invest smarter”. Înregistrată la Registrul Comerţului pe 3 mai 2022, Investimental SA are sediul în Bucureşti, Strada Munţii Tatra, 4-10, Etaj 2.

ZF a scris în ianuarie 2022 că Sacha Dragic, acţionar principal al Superbet, companie din cadrul unui grup de 2,5 mld. euro şi unde Blackstone este investitor, intră pe piaţa de capital din România prin deschiderea unei societăţi de brokeraj care va fi condusă de Mihaela Bîciu, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de la Bursă şi cea care a condus TradeVille pentru 20 de ani.

La final de ianuarie 2022, Mihaela Bîciu afirma la ZF Live că proiectul, care presupune o investiţie de 3 mil. euro, este construit de la zero şi că va fi lansat spre finalul anului 2022.

Fostul CEO al TradeVille spunea că după 24 de ani de experienţă pe piaţa bursieră a simţit nevoia de un nou început. Asocierea cu Sacha Dragic şi dezvoltarea acestei societăţi de brokeraj sunt rezultatul unei viziuni comune a celor doi, aceea ca piaţa de brokeraj din România să devină cât mai mult un produs de masă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO