Bănci și Asigurări

Companiile aflate în insolvenţă şi faliment au ajuns să aibă restanţe la credite de 14 miliarde de lei

Companiile aflate în insolvenţă şi faliment au ajuns...

Autor: Anelis Baciu

26.08.2014, 00:08 391

Firmele aflate în insolvenţă şi cele în faliment aveau întârzieri la plata creditelor în valoare de 14,4 miliarde de lei (3,3 mld. euro) la jumătatea acestui an, ceea ce înseamnă că restanţele au ajuns să reprezinte 90% din totalul finanţărilor contractate de la bănci.

Peste 8.000 de societăţi în insolvenţă şi faliment aveau credite la bănci la finalul lunii iunie, potrivit statisticilor BNR. Sumele restante ale firmelor cu probleme financiare au urcat cu aproape 45% în ultimul an, iar numai într-o lună, în iunie, s-au mai adăugat 200 de milioane de lei. De altfel, sumele restante au mers doar în sus. Dacă în iunie 2012 întârzierile nu depăşeau pragul de 3 miliarde de lei, în prezent acestea sunt de cinci ori mai mari.

„Recesiunea tehnică din primele două trimestre, situaţie care va avea un impact semnificativ asupra evoluţiei economiei în acest an, oferă indicii că falimentele vor continua, iar băncile vor avea probleme. Numărul falimentelor este strâns legat de dinamica economiei, dacă economia îşi revine, atunci şi falimentele se vor restrânge. În plus, la noi au existat şi societăţi fantomă care nu erau active şi pe care proprietarii le-au desfiinţat“, a explicat ana­listul financiar Aurelian Dochia.

Firmele aflate în insolvenţă au strâns cele mai multe restanţe, aproximativ 66% din totalul sumelor cu întârzieri, echivalentul a 8 miliarde de lei, deşi numărul lor este mai mic în comparaţie cu cel al companiilor deja falimentare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO