Bănci și Asigurări

Companiile de credite de consum au dat împrumuturi de 1,2 mld. lei în primul semestru

Companiile de credite de consum au dat împrumuturi de...

Autor: Anelis Baciu

02.09.2015, 00:00 169

Finanţările acordate de companiile de credite de consum membre ale ALB (asociaţia societăţilor financiare) au cumulat 1,2 miliarde de lei în primele şase luni ale acestui an, cu 10% peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut. Creditele destinate consumului personal au însumat un miliard de lei, adică aproximativ 90% din totalul finanţărilor, în timp ce creditele industriale au ajuns la 61 de milioane de lei. Totodată, membrii ALB au acordat credite pentru achiziţia de autoturisme în valoare de 32 milioane de lei în prima jumătate a anului. Peste 80% din valoarea creditelor auto a mers către achiziţia de vehicule noi, în timp ce 17% au fost finanţări pentru autoturisme second-hand.

Instituţiile financiare nebancare (IFN), la fel ca băncile, pariază pe creditele de consum pentru rotunjirea portofoliilor, în condiţiile în care marjele de dobândă depăşesc 10%, ceea ce înseamnă o variantă mai rapidă de refacere a afacerilor erodate în anii de criză. Aproape jumătăte din clienţii IFN-urilor au venituri nete cuprinse între 501 şi 1.000 de lei, în timp ce numai un sfert au declarat venituri între 1.001 şi 5.000 de lei. IFN-urile au acordat cu 3% mai multe credite cu o valoare mai mare de 10.000 de euro, în timp ce finanţările cuprinse între 1.001 şi 5.000 de euro au scăzut cu 2%, faţă de primul semestru al anului trecut. Societăţile nebancare membre ale ALB au aproximativ 80% din piaţa creditelor de consum acordate de IFN-uri. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO