Bănci și Asigurări

Companiile de pensii: Cresterea deductibilitatii pensiilor facultative este buna, dar nu suficienta

Companiile de pensii: Cresterea deductibilitatii pensiilor facultative este buna, dar nu suficienta

Click pentru imaginea marita

01.10.2008, 20:01 26

Majorarea deductibilitatii contributiilor platite la fondurile de pensii facultative (pilonul III) reprezinta un mare pas inainte, dar mai ramane mult loc de crestere, afirma managerii din piata pensiilor private.

Potrivit unui proiect al Guvernului, pragul de deductibilitate al contributiilor urmeaza sa creasca de la 400 de euro la 500 de euro pe an cumulat pentru angajat si angajator. Mai mult, platile la fondurile de pensii facultative vor fi scutite si de plata contributiilor de asigurari sociale.
"Una este ce vrem noi si alta este ce se poate face. Vrem deductibilitate mai mare, care sa stimuleze economisirea si sa duca la cresterea pietei pensiilor private, pentru ca stimularea economisirii este singura solutie pe termen lung care sa schimbe comportamentul de consum al romanilor. Pe de alta parte, cred ca un nivel al deductibilitatii mai mare decat cel propus de Guvern nu poate fi aplicat acum din cauza impactului bugetar, dar intentia este buna, pentru ca s-a dat un semnal", afirma Crinu Andanut, directorul general al Allianz-Tiriac Pensii Private si presedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).
In prezent, spune el, majoritatea contributiilor platite de clientii fondurilor de pensii facultative sunt in limita deductibilitatii fiscale. In alte state deductibilitatea acestor plati este totala, iar in tari cum ar fi Croatia, de exemplu, statul adauga si el o suma in contul de pensie privata al celor care contribuie la un fond facultativ.
"Aceasta majorare va trezi in primul rand interesul angajatorilor, insa la nivel individual impactul va fi indirect. Piata nu va cunoaste un salt spectaculos dupa aplicarea acestei masuri, dar vom putea folosi majorarea ca argument la vanzarea pensiilor", sustine Andanut.
Eugen Voicu, directorul executiv al Aviva Pensii, sustine ca impactul acestei majorari ar fi fost nesemnificativ daca nu era insotita de scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale.
"Acum angajatorii nu sunt foarte motivati, pentru ca daca platesti CAS pe contributia la un fond de pensii facultative e ca si cum i-ai da angajatului o prima, iar in acest caz este mai avantajos sa ii dai o prima. Nu va stimula foarte mult piata aceasta crestere, dar va fi mai bine decat inainte. Cred ca un nivel normal de deductibilitate ar fi apropiat de 1.000 de euro pe an", afirma Voicu. Deductibilitatea unei parti din contributiile platite la fondurile de pensii facultative este in prezent singura forma de incurajare a economisirii pe termen lung.
"Nu exista decat aceasta deductibilitate si teoretic cea pentru asigurarile private de sanatate, dar care nu functioneaza. Cel mai mult ne lipseste deductibilitatea pentru asigurarile de viata, care sa duca banii din consum in economisire. Aceasta este marea problema a economiei: exista instrumente de economisire variate, dar nu exista stimulente pentru ele. Se stie cati bani aduce la buget consumul prin TVA, iar cresterea deductibilitatii ar insemna reducerea banilor care vin la buget. Economisirea inseamna insa investitii, care sunt foarte bune pentru mediul economic", considera Romeo Jantea, unul dintre cei mai cunoscuti manageri din pensii private si asigurari.
El lucreaza in prezent la dezvoltarea brokerului de asigurari si pensii Guild impreuna cu Mihai Seitan, fostul presedinte al Casei Nationale de Pensii.
Sistemul pensiilor facultative a fost lansat in vara anului trecut, iar in prezent cele noua fonduri care activeaza pe aceasta piata au peste 121.000 de clienti. La sfarsitul lunii august, activele fondurilor erau de 53,5 milioane de lei (15 milioane de euro), potrivit ultimelor date ale Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.
Pe piata sunt prezente companiile BCR Asigurari de Viata, ING Asigurari, Allianz-Tiriac Pensii Private, Aviva Asigurari, Raiffeisen Asset Management, OTP Garancia si Asirom Concordia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO