Bănci și Asigurări

Companiile germane se plâng că băncile au încercat să le lovească cu dobânzi negative

Sediul Commerzbank din Frankfurt. Banca a avertizat că va pune companiile mari să plătească pentru dobânzile negative.

Sediul Commerzbank din Frankfurt. Banca a avertizat că va pune companiile mari să plătească pentru dobânzile negative.

Autor: Bogdan Cojocaru

11.08.2017, 00:05 547

Mai puţin de una din zece companii ameninţate cu dobânzi negative a acceptat să plătească.

Băncile au încercat să perceapă dobânzi negative pentru depozitele constituite de 20% dintre clienţii-companii, potrivit unui sondaj de opinie publicat de Financial Times.

Dobânzile negative înseamnă că firmele trebuie să plătească băncilor pentru ca acestea să le ţină banii în de­pozite. Sondajul, efectuat de in­stitutul de cercetare Ifo, arată răs­pândirea lar­gă a efectelor politicii monetare ul­tra­relaxate a Băncii Central Euro­pene. Companiile ger­ma­ne sunt un motor important al celei mai mari eco­nomii europene. Germania este con­siderată locomotiva economiei zonei euro.   

„Chiar dacă băncile cer la plată puţin companiilor, impunerea dobân­zi­lor negative face ca firmele să-şi mo­difice managementul financiar“, a explicat Christa Hainz, unul dintre au­torii analizei.

De asemenea, dobânzile subliniază problemele cu care se confruntă băncile - care au criticat aspru politicile băncii centrale a zonei euro, despre care spun că le erodează marjele de profit - în încercarea de a-şi face clienţii să plătească pentru dobânzile negative. Mai puţin de una din zece companii ameninţate cu dobânzi negative a acceptat să plătească. Multe au transferat cash-ul în alte active financiare sau şi-au schimbat banca.

Băncile din zona euro sunt forţate de BCE să plătească 0,4% pentru depozitele constituite la băncile centrale.

În cazul Germaniei, banca centrală este Bundesbank. BCE a redus dobânda pentru depozite sub zero în urmă cu trei ani pentru a forţa băncile să mobilizeze banii şi să crediteze în spe­ranţa că banii vor ajunge în eco­nomia reală.

Această politică este controversată în Germania deoarece reduce valoarea eco­nomiilor nemţilor de rând, recu­nos­cuţi pentru preferinţa de a face economii.

Unele bănci, precum Commerzbank, au avertizat că vor pune companiile mari să plătească pentru dobânzile negative.

Sondajul Ifo mai arată că politica BCE s-ar putea să fi avut un efect pozitiv asupra creşterii economice. Circa 11% dintre companii au spus că de teama dobânzilor negative şi-au majorat sau şi-au accelerat investiţiile.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO