Bănci și Asigurări

Companiile vor să investească: 193 de cereri depuse în vara lui 2022 pentru schema de ajutor de stat pentru investiţii majore în economie. Bugetul schemei a fost suplimentat cu 1 miliard de lei

Companiile vor să investească: 193 de cereri depuse în...

Autor: Cristina Bellu, Răzvan Botea

09.08.2022, 16:49 194

193 de companii au aplicat vara aceasta pentru ajutor de stat prin intermediul schemei de ajutor de stat 807/2014, pentru investiţii mai mari de 1 milion de euro, anunţă Ministerul de Finanţe. Astfel, bugetul schemei de ajutor de stat a fost suplimentat cu 1 miliard de lei, adică circa 200 de milioane de euro.

„În perioada 15 iunie - 26 iulie 2022, Ministerul Finanţelor a derulat o sesiune de înregistrare a Cererilor de acord pentru finanţarea unor investiţii mai mari de 1 milion euro. Sesiunea a avut un buget de cel puţin 700 milioane de lei, cu posibilitatea suplimentării acestuia, şi a suscitat un interes crescut din partea investitorilor, fiind depuse 193 de cereri de finanţare”, transmit reprezentanţii Ministerului de Finanţe.

Pentru acordarea finanţării, punctajul a fost realizat pe baza mai multor criterii de evaluare: valoarea investiţiei, tipul investiţiei iniţiale, locul în care se va face investiţia, rentabilitatea cifrei de afaceri, valoarea capitalului subscris şi vărsat.

În total, pentru această sesiune, sunt estimate investiţii de 3,2 mld. lei.

Schema de ajutor de stat 807/2014 a fost creată în baza Regulamentului european 651/2014. Bugetul schemei de ajutor de stat pentru ce a mai rămas din anul acesta şi pentru anul viitor este, cumulat, de 1,8 miliarde de lei. Acum a fost majorat cu 1 miliard de lei. Schema de ajutor de stat este destinată investiţiilor cu impact major în economie. Iniţial, pragul minim a fost de 10 milioane de euro ca mai apoi să fie scăzut la 1 milion de euro.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO