Bănci și Asigurări

Comparaţie între costul unui credit ipotecar în lei la începutul anului şi costul actual. Cu cât s-a redus rata lunară

Comparaţie între costul unui credit ipotecar în lei la...

Autor: Ciprian Botea

14.12.2013, 10:02 1002

Indicatorul Robor la 3 luni, folosit ca reper de preţ în contractele de credite de retail în lei, a ajuns aproape de minimul istoric, astfel că debitorii urmează să plătească de la începutul anului viitor rate mai mici la bancă.

O ajustare cu trei sferturi de punct procentual a dobânzii înseamnă practic o economie lu¬nară de circa 100 de euro pentru un client cu un credit ipotecar de valoare medie (180.000 de lei) contractat pe 30 de ani. De la începutul anului, dobânda Robor a scăzut cu peste trei puncte procentuale, ceea ce înseamnă o economie lunară pentru clienţi de circa 400 de lei.

Cele mai ieftine ipotecare în lei ajung în prezent la o dobândă efectivă de circa 6% pe an şi mai au doar un pas înainte să egaleze costul împrumuturilor în valută. Ar fi nevoie ca indicatorul Robor la 3 luni să coboare spre 2% pe an pentru ca dobânzile creditelor în monedă locală să se egalizeze cu cele ale creditelor în valută.


Citiţi mai multe pe www.zfcorporate.ro
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO