Bănci și Asigurări

Concilium Consul­ting, companie de consultanţă fiscală, îşi face divizie de Guvernanţă de mediu, socială şi corporativă, şi îl recrutează la conducere pe Bogdan Pletea, profesionist cu expertiză solidă în consultanţă şi managementul riscului

Concilium Consul­ting, companie de consultanţă...

Autor: Cristina Bellu

21.12.2021, 12:58 353

Concilium Consulting, companie specializată în restructurare sustenabilă de business, anunţă consolidarea portofoliului de servicii şi a echipei de management prin recrutarea lui Bogdan Pletea, profesionist cu peste 20 de ani de experienţă în consultanţă şi managementul riscului în Marea Britanie, Spania şi România.

El va conduce noua divizie de ESG, Climate Risk & Strategy din cadrul companiei, care va oferi companiilor din banking, asigurări, retail, auto, construcţii, transport şi logistică, energie şi industria petrolieră soluţii integrate de revizuire a politicilor de credit, evaluarea indicatorilor ESG şi a riscurilor asociate, instrumente pentru îmbunătăţirea rating-ului ESG şi training-uri pentru poziţiile din top management.

În plus, serviciile se adresează şi investitorilor de capital privat, care vor beneficia de consilierea în strategii de poziţionare şi ESG due-dilligence în procesele de achiziţii. Alianţa strategică a companiei de consultanţă cu societatea de avocatură NNDKP facilitează inclusiv acoperirea aspectelor care necesită asistenţă juridică în ce priveşte alinierea business-urilor cu noii indicatori de sustenabilitate.

“Finanţările bancare merg deja cu prioritate către business-urile care îndeplinesc noile cerinţe ESG. Urmează fondurile nerambursabile: companiile care aplică, în special pentru PNRR, nu vor primi sumele fără să se puncteze aceste criterii”, spune Vlad Năstase, CEO Concilium Consulting.

Cele mai expuse companii, din punct de vedere ale noilor cerinţe guvernanţă corporativă sustenabilă sunt cele din industria bancară şi de asigurări.

Banca Centrală Europeană va măsura începând de anul viitor şi impactul schimbărilor climatice asupra băncilor din zona euro, ceea ce înseamnă că aceste instituţii trebuie să includă o analiză serioasă a riscurilor de mediu în strategia de management.

Peste 90% din bănci au integrat deja sustenabilitatea ca prioritate strategică pentru organizaţie şi au înfiinţat sisteme de analiză a impactului ESG, arată un studiu recent al United Nations Environment Programme Finance Initiative (UNEP FI). Analizarea şi comunicarea impactului factorilor ESG sunt vitale pentru disciplina pieţei, care permite factorilor interesati să evalueze riscurile de mediu ale băncilor şi strategia lor de finanţare durabilă.

În categoria companiilor în rândul cărora ESG va avea impact major se înscriu şi companiile listate, dar şi cele din aviaţie, transport şi industria petrolieră, care vor trebui să adopte o tranziţie rapidă către modele de business “green” şi conduite sustenabile.

“Managerii care înţeleg importanţa preocupării reale faţă de responsabilitatea socială şi de mediu vor adopta un model de afaceri mai sustenabil, care va crea stabilitate şi potenţial suplimentar de creştere atât pentru investititori, cât şi pentru angajaţii şi clienţii lor.”, spune Bogdan Pletea, ESG Risk & Sustainability Strategy Lead.

Bogdan Pletea vine la conducerea diviziei ESG din cadrul Concilium Consulting cu expertiză solidă în consultanta in management, managementul riscului şi strategie, acumulată în peste 20 de ani de experienţă internaţională  în companii precum OMV Petrom, TUI Group, Hotelbeds Group Spain şi în sectoare precum energie, turism, asigurări şi sistemul bancar. Este membru certificat al Institutului pentru Managementul Riscului (IRM) de la Londra, are o diplomă internaţională în Risk Management şi a absolvit un program de MBA la Institutul Internaţional de Management din Paris. Totodată, este vice-preşedintele Climate Change Special Interest Group (SIG) al IRM London, organizaţie care a publicat în luna septembrie primul ghid de management al riscurilor climatice destinat să sprijine managerii de risc din toate sectoarele de activitate. Bogdan Pletea va continua, în paralel, colaborarea cu companii de consultanţă din Londra şi Amsterdam.

2022 va reprezenta un reper în ceea ce priveste exigenţele, aşteptările şi reglementările ESG ale Băncii Centrale Europene şi ale Autorităţii Bancare Europene. Acestea vor trebui puse în aplicare de toate băncile României care se încadrează în ţinta de supraveghere, proces ce va fi monitorizat de BNR şi ASF.

 


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO