Bănci și Asigurări

Concurenţa: Numărul redus al maşinilor asigurate RCA este îngrijorător şi poate duce la creşterea tarifelor pentru şoferii corecţi

O poliţă de asigurare auto obligatorie costă în medie 600 de lei

O poliţă de asigurare auto obligatorie costă în medie 600 de lei

Autor: Anelis Baciu

06.11.2015, 00:04 626

Nivelul redus al gradului de cu­prin­dere în asigurarea de răspundere civilă auto (RCA), de circa 70%, şi con­tinuarea tendinţei de înrăutăţire din ultimii ani vor avea efecte nocive asupra sistemului de asigurări şi vor penaliza în principal şoferii corecţi care va trebui să suporte daunele cauzate de cei fără asigurare prin plata unor prime mai mari, consideră reprezen­tan­ţii Consi­liului Concurenţei.

În opinia acestora, reducerea nu­mărului de autoturisme asigurate RCA ar trebui să fie una din pro­blemele prin­cipalele ale Autorităţii de Supra­veghere Financiară, iar o soluţie ar putea fi schim­barea modalităţii de emitere a poli­ţelor şi utilizarea unui sis­tem de tipul celui folosit de Compania de Drumuri (CNADNR) pentru emiterea rovinetei. În România sunt circa 5 milioane de autoturisme, însă potrivit datelor Con­siliului Concurenţei doar 70% au asi­gurare RCA, deşi poliţa e obligatorie prin lege. O poliţă de asigurare auto obli­gatorie costă în medie 600 de lei, însă companiile specializate pe această nişă spun că au în vedere sau deja au crescut tarifele cu circa 15%.

Concurenţa propune ca emiterea asigurărilor RCA să se facă în mod elec­tronic prin realizarea unei cone­xiuni la o bază de date care cuprinde autovehiculele din parcul auto precum DRPCIV sau Registrul Auto Român şi fără accesarea bazei de date CEDAM administrată de ASF pentru înscrierea poliţei nou emise. „ASF a încheiat un protocol de colaborare cu DRPCIV (Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare), fiind deja creat un instrument prin intermediul căruia societăţile de asigurări pot accesa, înce­pând cu jumătatea anului 2015, baza de date a DRPCIV pentru validarea datelor înscrise pe poliţele de asigurare. Prin implementarea şi dezvoltarea acestei facilităţi, ASF a avut în vedere crearea premiselor pentru creşterea acurateţii informaţiilor înscrise pe poliţele RCA, fapt ce va conduce la identificarea mai uşoară a pro­prie­tarilor de autovehicule care nu au încheiat acest tip de asigurare, conform prevederilor legale“, au declarat pentru ZF reprezentanţii ASF.

Pe de altă parte, asigurătorii salută aceasta iniţiativă şi spun că orice măsură care are rolul de a creşte gradul de cuprindere în asigurare este de bun augur.

„De principiu orice iniţiativă, acţiune care are scopul de a creşte gradul de cuprindere în asigurare, respectând normele legislative, este binevenită de asigurători“, a declarat Remi Vrignaud, preşedintele asociaţiei asigurătorilor locali (UNSAR).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO