Bănci și Asigurări

Concurenta venita din partea bancilor straine incepe sa se simta la finantarile mari

Concurenta venita din partea bancilor straine incepe sa se simta la finantarile mari

Misu Negritoiu: Bancile straine ne concureaza la licitatiile de finantare a municipalitatilor

02.07.2007, 14:35 19

Bancile straine care ofera servicii in mod direct pe piata locala, beneficiind de pasaportul financiar european, incep sa isi faca simtita prezenta mai ales la licitatiile pentru finantarea proiectelor administratiilor locale.
"Le-am simtit concurenta in special la licitatiile pentru finantarea municipalitatilor, unde ofera preturi greu de batut. Bancile locale sunt constranse de costurile ridicate cu rezervele minime obligatorii, impuse de BNR", a aratat Misu Negritoiu, directorul general al ING Bank.
De la inceputul anului si pana in prezent, 53 de institutii financiare straine au notificat BNR ca vor oferi servicii in mod direct pe piata locala. Inclusiv in luna iunie trei noi institutii au depus notificari, inregistrandu-se si o premiera: un IFN maghiar, specializat in oferirea de servicii de leasing, va oferi servicii pe piata locala.
Printre institutiile care au notificat pana acum BNR apar nume mari de pe piata mondiala a serviciilor financiare, banci specializate in managementul averilor private, dar si banci specializate in finantarea administratiilor publice.
In schimb, pana acum bancile straine nu si-au facut simtita prezenta pe zona de retail. De altfel, servirea clientilor de retail presupune o retea de distributie extinsa, destul de greu de realizat. Seful Alpha Bank, Sergiu Oprescu, spunea recent ca in zona companiilor concurenta se simte mai ales in zonele de granita, unde firmele aleg tot mai frecvent sa apeleze la serviciile bancilor straine, tot din ratiuni de costuri.
In iunie, Bayerische HypoVereinsbank AG (Germania) si Rabobank Ireland, alaturi de CIB Lizing (Ungaria) au depus notificari la BNR.
Prin intermediul filialei irlandeze, Rabobank este interesata numai de activitati de creditare pe piata locala. In 2005, belgienii de la Rabobank au fost interesati de preluarea CEC, insa au fost printre primii care au abandonat cursa, invocand orientarea intr-o masura prea mare catre criteriul de pret, in defavoarea planurilor de investitii.
Nemtii de la Bayerische HypoVereinsbank sunt in schimb interesati doar de tranzactionare de instrumente pe pietele financiare, participarea la emisiuni de valori mobiliare si administrarea de instrumente financiare. Maghiarii de la CIB Lizing au depus notificare numai pentru oferirea de servicii de leasing financiar. Compania este o subsidiara a grupului maghiar CIB Bank, ai carui actionari majoritari sunt italienii de la Intesa-SanPaolo.
De altfel, piata locala de leasing este controlata in mare proportie tot de companii care fac parte din grupuri bancare.
Pe listele cu notificari ale BNR apar si patru institutii specializate in emiterea de moneda electronica, numarul acestora fiind stabil in ultima luna.
De altfel, o buna parte dintre bancile care au notificat BNR au deja filiale locale. Oferirea de servicii in mod direct le permite insa mai multa flexibilitate, intrucat astfel se supun doar reglementarilor bancilor centrale din statele de origine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO