Bănci și Asigurări

Confruntată cu creşterea inflaţiei, BNR a trebuit să mărească pasul creşterilor de dobândă de la 0,25 la 0,5 pp, susţin analiştii. Prognozele indică acum o dobândă-cheie de 3,5-4% la final de an. Ce spun analiştii

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR

Autor: Claudia Medrega

10.02.2022, 09:30 298

Ciprian Dascălu, BCR: BNR a suprins oarecum relativ la consensul din sondajul Bloomberg cu o creştere mai accelerată de dobândă, dar rămâne în urma băncilor centrale din regiune. Ne aşteptăm ca rata-cheie să ajungă la 3,50% la finalul anului Valentin Tătaru, ING: Confruntată nu numai cu creşterea inflaţiei, ci şi a aşteptărilor inflaţioniste, BNR a trebuit să mărească pasul creşterilor de dobândă de la 25 bp la 50 bp. Estimăm că dobânda-cheie va ajunge la 4% la finalul anului.

Aşteptările de accentuare a creş­terii inflaţiei, chiar pâ­nă la un nivel de două cifre în trimestrul al doilea, în principal ca urmare a ma­tjorării mai ample ale preţurilor gazelor naturale şi energiei electrice, evoluţia pan­de­miei de COVID-19, creşterea cotaţiilor ma­teriilor prime, incertitudinile fiscale şi ac­ţiunile altor bănci centrale din regiune au de­terminat BNR să mărească cadenţa şi să creas­că dobânda-cheie cu 0,5 puncte pro­centuale, până la 2,5%, după ce la prece­den­tele trei şedinţe de politică monetară a mi­zat pe paşi mici optând pentru majorări de dobândă cu 0,25 puncte procentuale de fiecare dată.

„Scenariul actual, întocmit pe baza da­telor disponibile şi a reglementărilor în vi­goa­re, evidenţiază o înrăutăţire consi­de­ra­bi­lă a perspectivei pe termen scurt a in­fla­ţiei, sub impactul puternic al şocurilor pe par­tea ofertei, în principal al preţurilor la ener­gie, în condiţiile în care traiectoria prog­nozată a dinamicii ei anuale cunoaşte o nouă revizuire substanţială în sens ascen­dent pe orizontul scurt de timp. Astfel, rata anua­lă a inflaţiei este aşteptată să-şi accen­tueze semnificativ creşterea în trimestrul II din 2022 şi să urce la un nivel de două cifre, în prin­cipal ca efect al unor majorări mult mai am­ple ale preţurilor gazelor naturale şi ener­giei electrice, ce se vor evidenţia preg­nant după suspendarea în luna aprilie a sche­melor de compensare aplicate pentru con­su­matorii casnici“, a transmis BNR după şedinţa de politică monetară de ieri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO