Bănci și Asigurări

Consiliul Concurenţei analizează tranzacţia prin care brokerul polonez Unilink vrea să cumpere Safety Broker

Consiliul Concurenţei analizează tranzacţia prin care...

Autor: Mircea Nica

19.01.2022, 00:00 74

Consiliul Concurenţei a început analiza tranzacţiei prin care polonezii de la Unilink vor să cumpere cel mai mare broker de asigurări de pe piaţa locală, respectiv Safety Broker, aceasta fiind una din cele două aprobări de care tranzacţia are nevoie, conform informaţiilor transmise de reprezentanţii Consiliului Concurenţei. A doua aprobare necesară, dacă cea de la Consiliul Concurenţei va fi una pozitivă, este de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

„Consiliul Concurenţei analizează tranzacţia prin care Unilink intră în acţionariatul companiei Safety Broker de Asigurare. În urma acestei tranzacţii, Safety Broker va fi controlată în comun de Unilink, Safety Credit şi Robert Niţă. Robert Niţă este în prezent acţionar în cadrul Safet Broker, cu o participaţie de 15% în companie“, au transmis reprezentanţii Consiliului Concurenţei. Autoritatea de concurenţă va evalua această concentrare economică în scopul stabilirii compatibilităţii sale cu un mediu concurenţial normal şi va emite o decizie în termenele prevăzute de lege, potrivit Consiliului Concurenţei. Unilink este o societate de intermediere în asigurări din Polonia care oferă o gamă completă de servicii de intermediere în asigurări.

Unilink face parte din portofoliul de investiţii deţinut de Enterprise Investors, o firmă de private equity activă în Europa Centrală şi de Est. La începutul lunii decembrie 2021, reprezentanţii Safety Broker au anunţat intenţia de a vinde compania către polonezii de la Unilink, aceştia urmând să deţină un pachet de acţiuni de 80%. După finalizarea tranzacţiei, conducerea Safety Broker va fi asigurată în continuare de Viorel Vasile, CEO şi membru fondator al Safety Broker. De asemenea, Robert Niţă va rămâne acţionar minoritar, iar boardul companiei va fi format din 3 reprezentanţi ai Safety Broker, Viorel Vasile, Robert Niţă şi Cati Stoican, în timp ce de partea cealaltă vor fi 2 reprezentanţi ai polonezilor de la Unilink, respectiv Igor Rusinowski, şi Aleksandra Friedel.

Înainte de a face pasul acesta pe piaţa din România, Unilink şi-a asigurat şi piaţa din Bulgaria prin preluarea pachetului majoritar de acţiuini al I&G Broker, cel mai mare distribuitor de asigurări din Bulgaria. La finalul primelor nouă luni din 2021, Safety Broker a ajuns la prime intermediate de 531 mil. lei, consemnând un avans de 29,1%, comparativ cu perioada similară din 2020. Din totalul primelor intermediate în primele nouă luni din 2021, cele mai mari creşteri au fost înregistrate pe zona asigurărilor de garanţii, respectiv 49,7%, asigurări de răspundere a transportului (CMR), cu 33,3%, asigurări de locuinţe, cu 29,5%, asigurări Casco cu 23% şi asigurări de viaţă şi sănătate cu 21,4%.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO