• Leu / EUR4.9429
  • Leu / GBP5.8083
  • Leu / USD4.6098
Bănci și Asigurări

Consiliul Concurenţei a demarat o investigaţie privind posibila încălcare a legislaţiei în domeniul concurenţei de către Auto Italia Impex, o parte a firmelor de reparaţii autorizate din reţeaua Auto Italia şi Uniqa Asigurări

Consiliul Concurenţei a demarat o investigaţie privind posibila încălcare a legislaţiei în domeniul concurenţei de către Auto Italia Impex, o parte a firmelor de reparaţii autorizate din reţeaua Auto Italia şi Uniqa Asigurări

Autor: Mircea Nica

25.11.2021, 15:16 828

Consiliul Concurenţei a declanşat o nouă investigaţie pe piaţa serviciilor de reparare a autovehiculelor, de această dată fiind vizată Auto Italia Impex, o parte a firmelor de reparaţii autorizate din reţeaua Auto Italia şi Uniqa Asigurări, potrivit informaţiilor transmise de reprezentanţii Consiliului Concurenţei.

Autoritatea de concurenţă are indicii că Auto Italia Impex, 27 dintre firmele de reparaţii autorizate din reţeaua sa şi Uniqa Asigurări şi-au coordonat comportamentul, având ca scop stabilirea tarifelor, discounturilor şi a altor condiţii de tranzacţionare pe piaţa serviciilor de întreţinere şi reparare a autovehiculelor din România.

În acest context, Consiliul a efectuat inspecţii inopinate la sediile şi punctele de lucru ale Auto Italia Impex, Uniqa Asigurări şi patru dintre reparatorii autorizaţi vizaţi de investigaţie privind o posibilă încălcare a legislaţiei în domeniul concurenţei.

Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor relevante în vederea clarificării posibilei practici anticoncurenţiale analizate.

Documentele ridicate în cadrul inspecţiilor se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice investigaţiei. Inspecţiile inopinate constituie o etapă preliminară a investigaţiei, iar efectuarea lor nu reprezintă o antepronunţare a Consiliului Concurenţei în ceea ce priveşte existenţa unei încălcări a Legii concurenţei.

În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor.

Auto Italia este importatorul oficial în România al brandurilor Fiat, Alfa Romeo, Jeep, Fiat Professional, Abarth şi Maserati.

Consiliul Concurenţei mai are în derulare o investigaţie ce vizează posibile practice anticoncurenţiale privind serviciile de reparare a autovehiculelor asigurate, în cadrul căreia a efectuat inspecţii inopinate la ACODAREN (Asociaţia Concesionarilor Dacia, Renault şi Nissan) şi ale unora dintre companiile membre ale acesteia, la Automobile Dacia, la Renaul Commercial Roumanie şi la mai multe societăţi de asigurare.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9429
Diferență: 0,0121
Ieri: 4.9423
Azi: 4.6098
Diferență: -0,2078
Ieri: 4.6194
Azi: 5.8083
Diferență: -0,1942
Ieri: 5.8196
Azi: 4.8066
Diferență: -0,0852
Ieri: 4.8107