Bănci și Asigurări

Consiliul Concurenţei: nu am descoperit dovezi privind o posibilă înţelegere între bănci

Consiliul Concurenţei: nu am descoperit dovezi privind o...

Autor: Departamentul Economic

20.01.2019, 21:47 129

În cadrul investigaţiei privind comportamentul băncilor din perioada octombrie – noiembrie 2008, finalizată în 2013, nu au fost descoperite dovezi privind o posibilă înţelegere între bănci, a anunţat, consiliul Concurenţei, în replică la afirmaţiile senatorului Daniel Zamfir.

Senatorul ALDE Daniel Zamfir a anunţat că îi va chema, pe 29 ianuarie, la audieri în Comisia economică a Senatului pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi pe Marius Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei pentru a da explicaţii despre calcularea indicelui ROBOR. Zamfir a vorbit despre un raport al unei investigaţii începute 2008 şi încheiate în 2011, care nu a fost finalizat cu nicio rezoluţie. „Investigaţia a început în 2008 şi s-a terminat în 2011, însă s-a terminat cu nicio rezoluţie. Nu a fost tras nimeni la răspunde şi nici nu a fost clasată din lipsă de probe. Trebuia să existe un ordin al preşedintelui de închidere a acestei investigaţii să ştim că nu este nimic acolo. Pur şi simplu a fost muşamalizată şi ţinută la dosar. Dacă aceste documente fac obiectul cercetării altor instituţii ale statului, e perspectiva lor. Eu fac acest demers doar din perspectiva interesului public. Poate găsi aceste documente la Consiliul Concurenţei sau la Comisia economică, le pot prezenta oricând”, a declarat Daniel Zamfir.

Consiliul Concurenţei spune că investigaţia privind comportamentul băncilor, din perioada octombrie – noiembrie 2008, pe fondul disfuncţionalităţilor înregistrate de piaţa monetară (apogeul crizei financiare internaţionale) a fost finalizată în 2013, cu respectarea procedurilor legale. În cadrul investigaţiei nu au fost descoperite dovezi privind o posibilă înţelegere între bănci, iar concluziile raportului au fost aprobate de Plenul autorităţii de concurenţă.

Ordinul a fost publicat pe pagină web a instituţiei: http://www.consiliulconcurentei.ro/uploads/docs/items/bucket8/id8340/ordin_260-variantă_publicabila.pdf.

Pe parcursul investigaţiei, autoritatea de concurenţă a aplicat două sancţiuni procedurale băncilor BRD – Groupe Société Générale SĂ (19 milioane lei) şi Raiffeisen Bank SĂ (14 milioane lei) pentru refuzul de a se supune inspecţiei inopinate şi, respectiv pentru furnizarea de informaţii inexacte. Cele două sancţiuni au fost confirmate de instanţă.

Acţiunile derulate de reglementator, Bancă Naţională a României, din acea perioadă nu aveau legătură cu obiectul investigaţiei derulate de Consiliul Concurenţei, precizează instituţia. „Reamintim că doar în anul 2010 a fost modificată legislaţia, preluându-se prevederile europene prin care se impune obligaţia folosirii ROBOR că referinţă pentru stabilirea dobânzilor. Regretăm că nu am fost contactaţi pentru a reaminti aceste detalii şi, astfel, am fi evitat dezinformarea populaţiei”, încheie autoritatea pentru concurenţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO