Bănci și Asigurări

Consiliul Concurenţei susţine că nu a primit sesizări privind posibile înţelegeri ilegale între bănci privind creditarea companiilor

Consiliul Concurenţei susţine că nu a primit sesizări...

Autor: Mediafax

18.12.2018, 00:05 113

Consiliul Concurenţei susţi­ne că nu a primit nicio sesizare de la in­sti­tuţiile publice referitoare la posibile în­ţelegeri ilegale între bănci în ceea ce priveşte creditarea companiilor, ca răs­puns la afirmaţiile senatorului ALDE Daniel Zamfir, preşedintele Comisiei eco­nomice, industrii şi servicii.

Un comunicat al autorităţii menţio­nea­ză că instituţia are în derulare două investigaţii declanşate din oficiu, pe piaţa serviciilor de leasing operaţional şi pe piaţa de leasing financiar şi a cre­di­­tului de consum din România. În ca­drul investigaţiilor s-au desfăşurat in­spec­­ţii inopinate la sediile a 25 de bănci, In­stituţii Financiare Non-Bancare (IFN), societăţi de leasing, asociaţii pro­fesionale şi patronale, această ac­ţiu­ne fiind cea mai amplă investigaţie a in­sti­tuţiei. Rezultatele investigaţiilor vor fi făcute publice imediat după fina­li­zarea acestora şi luarea unei decizii.

„Reamintim că autoritatea de con­cu­renţă a făcut recomandări pentru efi­cientizarea/creşterea concurenţei în sec­torul financiar şi, implicit, pentru scă­derea comisioanelor, în contextul finali­zării anchetei sectoriale pe piaţa servi­ci­ilor bancare de retail. Astfel, una dintre re­co­mandări se referă la intensi­fi­carea con­cu­ren­ţei oda­tă cu trans­punerea di­rec­­tivei privind ser­­viciile de pla­tă (Revised Pay­ment Service Di­rec­­tive), care deschide piaţa către noi actori (de ex: fintech-uri), dar care nu a fost încă pre­lua­tă în legis­la­ţia naţio­nală, deşi termenul de implemen­ta­re era ianuarie 2018. Principalul avantaj al dezvoltării companiilor din domeniul fin­tech îl reprezintă intensificarea concu­renţei în sectorul financiar şi scăderea comisioanelor“, arată comunicatul.

Senatorul ALDE Daniel Zamfir, preşedintele Comisiei economice, industrii şi servicii a Senatului, a făcut recent o serie de comentarii, pe Facebook, legate de activitatea băncilor, a BNR şi a Consiliului Concurenţei.

În ceea ce priveşte Consiliul Concurenţei, senatorul ALDE a susţinut: „Bogdan Chiriţoiu a muşamalizat ani de zile această ticăloşie! Opt bănci au avut o strategie comună să nu lase România să se dezvolte economic, iar Consiliul Concurenţei nu numai că a îngropat raportul de control, dar i-a lăsat în continuare pe bancheri să-i jecmănească pe români! P.S. Cum ne-au minţit ei-BNR, băncile, Consiliul Concurenţei- ani de zile că riscul ţară e cauza creditării scumpe, când de fapt ei erau înţeleşi să ne sărăcească... #vremdreptate“.

Purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României (BNR), Dan Suciu, i-a recomandat într-o declaraţie de presă senatorului ALDE să consulte Raportul de stabilitate financiară al BNR, ediţia decembrie 2018, de la care a pornit întreagă dezbatere, mai ales Tema specială: ´Eficienţa operaţională a sectorului bancar şi nivelul intermedieriiª (pag. 101 din Raport), şi nu doar o „lectură superficială“ a unui articol de opinie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO