Bănci și Asigurări

Consiliul de administraţie al Euroins va avea trei membri noi. BERD va avea propriul reprezentant, în calitate de acţionar minoritar al companiei de asigurări

Consiliul de administraţie al Euroins va avea trei...

Autor: Roxana Rosu

14.07.2022, 00:02 157

Consiliul de administraţie al Euroins Insurance Group va avea trei noi membri, respectiv Todor Danailov, Kremena Pateva şi Prasun Singhal, decizia fiind înaintată spre aprobare Comisiei de Supraveghere Financiară (FSC), după care va fi votată de acţionari şi înregistrată în Registrul Comerţului din Bulgaria. „Prin extinderea consiliului de administraţie vom crea o viziune şi mai bună asupra procesului de luare a deciziilor strategice şi operaţionale în cadrul grupului. Suntem bucuroşi să îi urăm bun venit domnului Singhal ca reprezentant al BERD. Cu ajutorul său, vom putea să ne realizăm strategia de dezvoltare şi creştere mai eficientă şi să îmbunătăţim în continuare guvernanţa corporativă a grupului“, a comentat Kiril Boshov, CEO al EIG. Noii membri se vor alătura lui Assen Christov, Kiril Boshov şi Jeroen van Leeuwen, care fac parte în prezent din consiliu. Prasun Singhal este reprezentantul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), instituţie care a achiziţionat aproximativ 10% din EIG în octombrie 2021. În prezent, el este director asociat în cadrul echipei Private Equity a BERD, la sediul central al băncii din Londra. Prasun Singhal are peste 15 ani de experienţă în sectorul asigurărilor. În trecut a fost vicepreşedinte al Barclays Investment Bank şi al diviziei de investiţii bancare a Citigroup. Prasun Singhal are un MBA la New York University, Stern School of Business din SUA şi o diplomă de licenţă în inginerie electrică de la Indian Institute of Technology din Delhi. Todor Danailov este şeful departamentului de reasigurări al EIG şi lucrează pentru acest grup de peste 20 de ani. A fost şi membru al consiliului de supraveghere al Euroins Bulgaria. Todor Danailov a fost membru al Consiliului de administraţie al Biroului Naţional al Asiguratorilor de Autovehicule din Bulgaria. Are un master în asigurări şi ştiinţe actuariale de la Academia de Economie „D.A. Tsenov“ - Svishtov. Kremena Pateva lucrează în cadrul companiei de aproape 13 ani. În prezent, ea este chief risk officer al holdingului de asigurări. Înainte de poziţia actuală, Kremena Pateva a fost şef actuar al Euroins Life şi şefă a raportării actuariale a Euroins - Asigurări de sănătate. Este licenţiată în matematică şi are un masterat în administrarea şi managementul afacerilor la Universitatea Tehnică - Sofia.

Euroins România a vândut în primul trimestru 1,2 milioane de poliţe din toate produsele de asigurare, faţă de 900.000 anul trecut, numărul clienţilor crescând cu 36%. Euroins are o cotă de piaţă de 23,2% pe segmentul de asigurări generale şi de 19% la nivelul întregii pieţe de asigurări, arată datele ASF. „Ne aflăm într-un proces accelerat şi vizibil de transformare extrem de provocatoare, pe termen lung, pe care l-am început anul trecut odată cu schimbarea întregului consiliu de conducere al companiei de asigurări, continuând cu majorări semnificative de capital (peste 300 de milioane de lei) de la acţionarii noştri şi de asemenea de la BERD, care şi-a arătat angajamentul de a continua să investească în această industrie. În ciuda provocărilor pe care piaţa asigurărilor din România ni le arată în fiecare zi, punem multă atenţie şi executăm activităţi operaţionale pentru îndeplinirea unui plan de redresare foarte ambiţios, pe care ni l-am asumat, fiind strict supravegheaţi de autorităţi. Rezultatele pozitive ale eforturilor noastre se pot observa deja în indicatorii noştri oficiali din zona de asigurări şi de asemenea în comportamentul pieţei - plăţi mai rapide, relaţii de încredere şi transparente cu clienţii şi partenerii noştri, scăderea numărului de reclamaţi“, a declarat Tanja Blatnik, CEO al Euroins România.

Cea mai mare creştere a fost înregistrată la produsul CASCO, peste 800%, în timp ce asigurările de călătorie, de sănătate, de proprietate şi de răspundere civilă (RCA) au crescut de peste trei ori faţă de T1/2021. Conform raportului ASF, cota de piaţă a Euroins în RCA în trimestrul 1 din 2022 a fost de 36%. Evoluţia actuală arată că până la sfârşitul anului Euroins va atinge o cotă de piaţă de RCA sub 30%. „Acesta este un semn că piaţa asigurărilor se stabilizează într-o distribuţie mai echilibrată a RCA, unde Euroins deţine o poziţie stabilă, în timp ce compania se concentrează şi se dezvoltă mai ales pe zona de asigurări facultative, manifestând intenţia serioasă de a-şi echilibra portofoliul de produse“, se precizează în comunicatul companiei. În acelaşi timp, perioada de plată a daunelor materiale a fost redusă cu 86%, fiind de 5 zile, după depunerea cererii de plată, comparativ în T1/2021, unde timpul mediu de plată a despăgubirilor a fost de 34,5 zile. De asemenea, numărul de reclamaţii raportate de la an la an a scăzut cu 84%, la mai puţin de 0,01% din totalul reclamanţilor. „Adică, mai puţin de 700 de reclamanţi sau clienţi din peste 40.000 de daune plătite şi 1,2 milioane de poliţe încheiate căutau răspunsuri mai detaliate prin reclamaţii în T1“.

„Considerăm că toţi clienţii noştri trebuie să beneficieze de servicii de calitate la preţuri corecte, de aceea am decis să încheiem colaborări cu un număr tot mai mare de service-uri auto. Astfel, numărul contractelor cu atelierele de reparaţii auto a crescut de la 485 în T1 anul trecut la 771 în T1/2022, o creştere de 59%. Dar nu numai daunele materiale sunt cifre importante. Avem 411 milioane lei daune plătite în T1. Cea mai mare despăgubire plătită pentru o asigurare RCA a fost de 3,1 milioane de lei pentru un accident care a implicat ciocnirea unui autoturism cu un camion parcat şi apoi un alt autoturism; 4 pasageri au murit şi alţi 5 au fost răniţi. Astfel de plăţi indică faptul că şoferii vinovaţi nu au doar responsabilitatea ciocnirii maşinii după ce au provocat accidente grave, din moment ce plata unor prime de până în 800 de lei pentru RCA acoperă şi despăgubirile pentru cazuri atât de grave“, a mai spus Tanja Blatnik.

Euroins Insurance Group AD (EIG) este unul dintre cele mai importante grupuri de asigurări care operează în Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est. Euroins Insurance Group are peste 4 milioane de clienţi în 14 ţări şi peste 3.000 de angajaţi. EIG face parte din Eurohold Bulgaria AD, listat la Bursa de Valori din Bulgaria şi Varşovia. În 2021, Eurohold a achiziţionat prin unitatea sa Eastern European Electric Company subsidiarele companiei energetice cehe CEZ Group din Bulgaria, care au peste 3.000 de angajaţi şi deservesc aproape 3 milioane de consumatori din ţară. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO