Bănci și Asigurări

Consiliul Fiscal dă un raport în general favorabil rectificării bugetare. Cea mai mare rezervă, la nivelul prognozei de intrări din fonduri europene

Consiliul Fiscal dă un raport în general favorabil...

Autor: Sorin Pâslaru

09.08.2016, 20:46 249

Consiliul Fiscal a dat aseară unul dintre cele mai favorabile rapoarte de până acum pentru rectificarea bugetară propusă de Guvern, cu toate că veniturile sunt estimate că vor creşte cu 3,7 mld. lei, adică 1,5 mld. lei pe tot anul, în condiţiile în care la semestrul I acestea sunt sub program.

Guvernul a pus şi la venituri şi la cheltuieli un plus pentru tot anul de 3,7 mld. lei (0,5% din PIB), astfel încât noul nivel estimat al veniturilor la bugetul consolidat este 233,8 mld lei, iar noul venit estimat al cheltuielilor este de 254,7 mld. lei. Deficitul va rămâne la 20,9 mld. lei, adică 0,95% din PIB. 

La şase luni, veniturile sunt cu 2% mai mici faţă de 2016, de aceea este destul de surprinzătoare exprimarea Consiliul Fiscal din opinia sa: revizuirile ascendente semnificative operate la nivelul veniturilor bugetare apar drept fundamentate din perspectiva performanţei efective la zi".

Consiliul Fiscal se arată extrem de „sceptic" asupra nivelului propus pentru intrările din fonduri UE, estimate pentru tot anul la 12,8 mld. lei, în conduiţiile în care pe primele şase luni veniturile au fost doar de 680 mil. lei. 

Un alt punct critic subliniat de opinia Consiliului Fiscal este nerealizarea contribuţiilor de asigurări sociale, cu un grad de realizare de doar 96,4% faţă de program la semestrul I.

Citiţi întregul comunicat aici 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO