Bănci și Asigurări

Consiliul Investitorilor Străini se ridică împotriva guvernului pentru plafonarea RCA: Este o măsură extremă şi poate duce la blocarea pieţei. ASF prezintă cum se vor calcula tarifele RCA. Vedeţi aici documentul

Consiliul Investitorilor Străini se ridică împotriva...

Autor: Roxana Rosu

29.09.2016, 16:18 1403

Decizia autorităţilor de plafonare a preţurilor la RCA, deşi temporară, este o măsură extremă care trebuie luată doar în cazuri excepţionale şi după o evaluare atentă, pentru a evita dezechilibre majore ale pieţei, având în vedere că într-o economie de piaţă preţurile trebuie să se formeze prin continua interacţiune dintre cerere şi ofertă, apreciază Consiliul Investitorilor Străini (FIC), comentând evenimentele recente de pe piaţa asigurărilor auto obligatorii (RCA)

”Cele câteva falimente recente din industrie au avut deja un impact semnificativ, iar o măsură directă de intervenţie cu efect permanent asupra preţurilor, în lipsa unei analize complexe, inclusiv a unui studiu de impact pentru toţi actorii relevanţi, poate avea consecinţe neprevăzute care să ducă la disfuncţionalităţi majore sau chiar la blocarea completă a pieţei. Un astfel de rezultat ar fi în detrimentul tuturor: asigurători, asiguraţi şi terţe părţi, adică celelalte persoane implicate în accidente”, se arată într-un comunicat al FIC.

Investitorii străini consideră că vânzarea de poliţe RCA este o activitate reglementată şi atent monitorizată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), care trebuie să ia măsurile necesare pentru ca această piaţă să funcţioneze în parametri normali.

”În principiu, asigurătorii şi asiguraţii trebuie să fie liberi să agreeze preţul unei poliţe RCA în condiţiile unei pieţe concurenţiale, fără intervenţia statului. Scopul poliţelor RCA şi motivul pentru care ele sunt obligatorii este ca terţele părţi să fie despăgubite satisfăcător atunci când sunt implicate în incidente rutiere fără vina şi voia lor. ASF trebuie să se asigure că în final asigurările RCA îşi îndeplinesc obiectivul pentru care au fost create”.

Consiliul Investitorilor Străini numără 128 de companii membre, cu investiţii cumulate de 35 miliarde euro.

Citiţi documentul integral 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO