Bănci și Asigurări

Consiliul Investitorilor Străini: Taxa pe stâlp, creşterea accizei la carburanţi sau electorata nu au avut efectele anticipate de Guvern

Consiliul Investitorilor Străini: Taxa pe stâlp,...

Autor: Cristina Cuncea

17.12.2014, 11:07 431

"Dialogul dintre mediul de afaceri şi Guvern s-a îmbunătăţit în ultimii doi ani, mai ales prin intermediul Coaliţiei pentru Dezvoltarea României. Există un dialog, o agendă clară, ceea ce este foarte important. Este un pas mare înainte. Aceasta este însă o structură mai puţin formală, iar structurile care sunt create special pentru dialog social nu prea funcţionează în România, asta este temă de discuţie", a spus van Groningen.

El a arătat că deşi s-a făcut un pas înainte în ceea ce priveşte dialogul atunci când vine vorba de transparenţă lucrurile lasă de dorit.

"Avem Legea 281, privind transparenţa decizională, care stabileşte clar cum să fie adoptată legislaţia. Este bine că avem legi, dar degeaba dacă nu le respectăm", a adăugat van Groningen.

El s-a referit la mai multe proiecte de acte normative care nu au trecut prin etapele prevăzute în legislaţia privind transparenţa decizională.

"Insolvenţa persoanelor fizice de exemplu. Scrie în acordul cu FMI că Guvernul nu va promova această iniţiativă, dar faptul că o discutăm nu este un element de predictibilitate. Nu a existat consultare cu mediul de afaceri pe acest subiect. Un alt exemplu este propunerea privind impozitarea a 85% din cesiune de creanţe bancare. Nu există un studiu de impact, nu a avut loc consultare, iar măsura trebuie legiferată prin Codul Fiscal, nu prin lege cu articol unic", a explicat reprezentantul CIS.

În acest context, van Groningen apreciază că piaţa locală nu a ajuns la acel nivel de predictibilitate şi de dialog pe care mediul de afaceri şi-l doreşte.

El a ridicat şi problema numărului mare de ordonanţe de urgenţă adoptate de Guvern.

"Avem o ordonanţă de urgenţă la trei zile. Este un semnal bun că în acest an numărul ordonanţelor de urgenţă s-a redus (73 faţă de 115 în 2013). Important este să avem o consultare mai bună, să respectăm legea în domeniul transaprenţei, să existe la fiecare propunere studii de impact, să nu ne grăbim şi să alocăm timp mult pentru consultare. Facem paşi, dar nu am ajuns la un nivel care să ne ajute la un mediu mai predictibil şi la o creştere economică mai mare", a spus el.

În opinia sa, din cauza lipsei de studii de impact măsuri precum taxa pe stâlp, creşterea accizei cu 7% la carburanţi, dar nici electorata nu au dus la rezultatele scontate de guvernanţi.

CIS este una dintre cele mai importante organizaţii de investitori din România şi reuneşte 20 de companii cu capital străin care cumulează două treimi din totalul investiţiilor de pe piaţa locală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO