Bănci și Asigurări

Continuă suspansul la CSA: noul preşedinte nu are votul parlamentarilor

Autor: Ciprian Valentin Botea

22.09.2011, 00:06 1728

Suspansul alegerilor de la Comisia de Suprave­ghe­re a Asigurărilor (CSA), unde ar fi trebuit instalată o nouă con­ducere încă din luna iunie, se prelungeşte după ce parlamentarii au amânat şedinţa comună în care trebuia să fie votat noul preşedinte al instituţiei.

Comisiile reunite de buget-finanţe din Senat şi Camera Deputaţilor i-au dat marţi aviz favorabil lui Romeo Ionuţ Comăniciu, directorul sucursalei din Braşov a companiei Astra, susţinut de PDL la şefia CSA. Comăniciu, care conduce o sucursală cu afaceri de 7 mil. euro pe an, ar trebui să se ocupe de reglementarea şi supravegherea unei pieţe de 2 mld. euro.

Votul acordat marţi de parlamentarii din cele două co­misii unui şef de sucursală a uimit întreaga piaţă de asigurări, în condiţiile în care cu o zi înainte fusese respins unul dintre cei mai experimentaţi oameni din domeniu, Cristian Constantinescu, fostul şef al Allianz-Ţiriac.

Cristian Constanti­nes­cu declarase la audie­rile de luni că unele socie­tăţi de asigurare sunt în stare de insolvenţă, dar că CSA nu şi-a făcut datoria şi nu a avut curajul să semneze "certificatul de deces" al acestora.

CSA a răspuns cu o întârziere de două zile la atacul dur lansat la adresa conducerii instituţiei de Cristian Constantinescu, susţinând că acestea sunt speculaţii create artificial.

"Domnul Constanti­nescu nu îşi susţine acuza­ţi­ile cu dovezi concrete, ci încearcă să dea un iz de credibilitate afirmaţiilor sale spe­culând în acest sens opinia publică creată artificial, mai ales în ultimele luni, cum că piaţa de asigurări nu ar fi stabilă financiar", au precizat reprezentanţii instituţiei.

Comisia a precizat că gradul mediu de solvabilitate al societăţilor de asigurare ajungea anul trecut la 2,21% pe segmentul asigurărilor generale şi la 4,29% pe cel al asigu­ră­rilor de viaţă, faţă de un prag minim de 1%. Acţionarii mai multor companii au fost nevoiţi să aducă bani la capitalul societăţilor pe care le controlează pentru ca indicatorii de solvabilitate şi de lichiditate să se menţină în parametrii legali.

Datele Comisiei arată că acţionarii societăţilor de asigu­rare au adus în ultimii cinci ani peste 700 mil. euro la capital, valoarea cumulată a capitalului celor 43 de societăţi care activează în acest moment de piaţă apropiindu-se de 1 mld. euro, comparativ cu 250 mil. euro la începutul lui 2006.

Capitalul social al asigurătorilor a crescut şi în condiţiile în care pe piaţă au intrat mai multe grupuri financiare străine, astfel că străinii deţin în prezent 90% din capitalul asigurătorilor locali, faţă de 50% în 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO